עצירות היא בעיה שאינה נעימה, נפיחות של הבטן, גזים המצטברים בבטן וחוסר נוחות. עצירות היא בעיה שיכולה להיגרם כתוצאה של לחץ, מתח, שינוי תזונה ולכן עצירות יכולה להתפרץ ללא התראה. עצירות היא תופעה שלרוב ניתנת לפתרון פשוט כגון תזונה נכונה הכוללת מאכלים המעושרים בסיבים תזונתיים, שתיית מים מרובה ומזון העשיר בשמנים בריאים.
גורמים לעצירות
הגורמים לעצירות יכולים להיות פיזיים או נפשיים, לחץ נפשי, תזונה לקויה, נטילת תרופות, שינויים הורמונאליים, תת פעילות של בלוטת התריס, העסר פעילות גופנית והתאפקות מיציאות מסיבות שונות.
מהי עצירות בעצם?
ההגדרה של עצירות היא קושי ביציאות. אין הגדרה אחת המגדירה את מספר היציאות שלפיה נקבע אם האדם סובל מעצירות או לא. עצירות מוגדרת בירידה בכמות היציאות או בשינוי תדירות היציאות. כמו כן קושי ביציאות, אי תחושת התרוקנות ומרקם הצואה.
עצירות נגרמת כתוצאה של ספיחת הנוזלים במעי הגס. כתוצאה מכך הצואה הנמצאת במעי הגס הופכת ליבשה וקשה. השרירים במעי הגס שתפקידם לדחוף את הצואה לכוון פי הטבעת אינם מצליחים לבצע את פעולת הרפלקס וכתוצאה מכך הצואה נשארת במעי הגס. הפעמים רבות עצירות מלווה בכאבים בבטן תחתונה.
עצירות יכולה להיות מלווה בגזים, נפיחות של הבטן, עייפות כללית וכולסטרול גבוה.
טיפול בעצירות
טיפול בעצירות כולל תרופות שמטרתן לרכך את הצואה. תרופות אלו ניתנות ללא מרשם ולרוב פותרות את הבעיה ובעיית העצירות נעלמת. חשוב לא להשתמש בתרופות אלו לאורך זמן. תרופות אלו יוצרות תלות של המטופל בחומר המשלשל ולנסיגה של המעיים לבצע פעולה תקינה לסילוק הפסולת מהגוף. בנוסף לתרופות אלו תופעות לוואי כגון איבוד וויטמינים ומינרלים, כאבי בטון, שלשולים והפרת האיזון הכימי בדם. במקרים בהם אנשים סובלים מעצירות לעיתים קרובות חשוב לבדוק את מקור הבעיה ולטפל בה.
טיפול בעצירות על פי הרפואה הקונבנציונלית היא בעיקר באמצעות תרופות לריכוך הצואה. טיפול טבעי בבעיית עצירות כולל אבחון הסיבה לעצירות והטיפול במקור הבעיה ולא רק בסימפטומים. טיפול טבעי בעצירות כולל גם שינוי תזונה. תפריט הכולל מזונות העשירים בסיבים תזונתיים כגון פירות, ירקות, מוצרים מקמח מלא, דגנים מלאים ומזונות העשירים בשומניים בריאים. שתייה מרובה של מים לפחות ליטר מים ביום. חשוב לשמור על סדר יום של ארוחות קטנות לאורך היום. כמו כן ההמלצה היא לעסוק בפעילות גופנית במטרה להגביר את פעולת המעיים. מומלץ לבצע פעילות גופנית, המסייעת להתכווצות השרירים של המעיים.