בעבר הופעה של אולקוס נחשב כתוצאה של עצבים ומתח. לרוב הליקובקטר פילורי גורם לגסטריטיס שנשארת לכל החיים, אך ברוב המקרים הדבר לא יבוא לידי ביטוי כמחלה. עם גילוי החיידק הליקובקטר פילורי לראשונה באוסטרליה בשנות ה- 80. החלה להשתנות התפיסה לגבי כיב פפטי שהינו האולקוס המוכר לנו, הבא לידי ביטוי בצורת פצע בקיבה. הליקובקטר פילורי הינו חיידק השכיח בעיקר בקרב מבוגרים. ההנחה היא כי מחצית מאוכלוסיית הארץ נושאת חיידק זה, אך לא אצל כולם חיידק זה פעיל וגורם לבעיות שונות.
מהו הליקובקטר פילורי?
הליקובקטר פילורי הינו חיידק הנמצא בקיבה. החיידק מצליח לשרוד את חומציות הקיבה בזכות יכולתו ליצור אמוניה המנטרל את הסביבה החומצית של הקיבה ומאפשר לחיידק לשרוד בקיבה ואף להמשיך ולהתפשט ופירוק שתנן. הליקובקטר פילורי מתמקם על רירית הקיבה ויוצר סביבו תגובה דלקתית וגורם למוות של תאי הקיבה סביבו. למעשה חיידק הליקובקטר פילורי אחראי למעלה מ- 90% מכיבי הקיבה ולמעלה מ - 95% מכיבי התריסריון. הליקובקטר פילורי אינו זה שיוצר את הכיב, אלא מחיש את היווצרות הכיב כתוצאה של הגברת רגישות הקיבה לחומציות.
סימפטומים להופעת הליקובקטר פילורי
הסימפטומים להופעת הליקובקטר פילורי הינם רבים: צרבות, אולקוס בקיבה, אולקוס בתריסריון, גזים, גסטריטיס, נפיחות ברום הבטן, חוסר של ויטמין B12, חוסר של אבץ וברזל הבאים לידי ביטוי בנשירת שיער, חולשה, אנמיה ועוד.
כיום לא ידוע מהו אופן ההדבקה בחיידק, אך הסברה היא שלרוב ההדבקה היא באמצעות רוק או חוסר היגיינה. במקרים רבים שאחד מבני המשפחה נושא את החיידק, ניתן למצוא אותו גם בבני משפחה נוספים.
אבחון הליקובקטר פילורי
אבחון של הליקובקטר פילורי כולל מספר שיטות:
בדיקת דם- מציאת נוגדנים כנגד החיידק.
בדיקת צואה - המצאות של חיידקים בצואה.
תבחין נשיפה - מכשיר הבודק את רמת דו תחמוצת הפחמן.
בדיקת גסטרוסקופיה - לקיחת דגימה מרירית הקיבה.
טיפול בהליקובקטר פילורי
טיפול בהליקובקטר פילורי לפי הרפואה הקונבנציונאלית בחיידק הינו באמצעות מספר תרופות אנטיביוטיות בשילוב של תרופות סותרות חומצה שתפקידן להרוג את החיידק, בשל עמידות של החיידק לטיפול תרופתי.
טיפול טבעי בהליקובקטר פילורי משלב צמחי מרפא כגון אלוורה, אורגנו וטינקטורה 6 שאינן גורמות להרס פלורת המעיים יחד עם שינוי תזונה.