מהי הפלה מלאכותית? כיצד היא מתבצעת? ומה אומר עליה החוק במדינת ישראל? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.
הפלה מלאכותית היא הפסקת הריון באופן יזום לאחר קבלת החלטה. בניגוד להפלה טבעית, ההפלה המלאכותית אינה ספונטנית, ומתבצעת ממניעים כאלה ואחרים כדוגמת מומים בעובר או הריון המסכן את בריאותה וחייה של האם.
ניתן להפסיק את ההיריון באופן יזום באמצעים תרופתיים ובדרך כירורגית. הטיפול התרופתי כולל את "גלולת היום שאחרי" אשר כשמה כן היא, מביאה להפסקת הריון רק אם היא נלקחת מספר שעות לאחר קיום יחסי המין (עד 72 שעות). בנוסף, ישנו טיפול תרופתי (מיפג'ן) הניתן עד לשבוע 7 של ההיריון ומבוצע בשלבים ובמעקב צמוד של רופא. תחילה ניטלת תרופה החוסמת את פעולת הפרוגסטרון, ולאחר 48 שעות מקבלת האישה בבית החולים תרופה נוספת הגורמת לפליטת התוכן ההריוני על ידי פתיחת צוואר הרחם וכיווץ שריר הרחם. נטילת התרופה כרוכה בכאבים הדומים לכאבי מחזור חזקים וכן הופעת דימום מוגבר.
הדרך הכירורגית לביצוע הפלה מלאכותית היא הגרידה, שהינה הרחבת צוואר הרחם ושאיבה. הגרידה מבוצעת בדרך כלל עד לשבוע 13 של ההיריון, בחדר ניתוח מסודר ובהרדמה כללית. לעיתים מבוצעת גרידה גם לאחר הפלה טבעית ספונטנית, כאשר זו לא התקיימה במלואה ויש לרוקן את הרחם. כמו לכל ניתוח גם לגרידה ישנם סיכונים וסיבוכים, כאשר הסיכונים הבולטים הם ניקוב של דופן הרחם וזיהום אפשרי.
נושא ההפלות המלאכותיות מביא לשאלות רבות ולוויכוחים ומחלוקות במדינות רבות בעולם כולו. במדינת ישראל קובע החוק תנאים ברורים לביצוע הפלה מלאכותית, ביניהם אישור של ועדה רפואית מוסמכת וביצוע ההליך במוסד רפואי מוכר ומוסמך על ידי משרד הבריאות. הועדה רשאית להעניק אישור לפי אחד מהקריטריונים הבאים: גיל- האישה מתחת לגיל 18 או מעל 40 שנה/ ההיריון מיחסים אסורים או מחוץ למסגרת הנישואין/ מום בוולד- הוולד עלול להיות בעל מום/ סיכון- ההיריון מסכן את האישה. ברוב המקרים מאשרת הועדה את הפניות שלפניה, ומדי שנה מבוצעות במדינת ישראל כעשרים אלף הפלות מלאכותיות חוקיות.