תרשיש מוזכרת בתנ"ך מספר פעמים. אוניותיה של תרשיש עגנו ביפו, והביאו את החומרים שמהן בנה שלמה המלך את בית המקדש. הנביא ירמיהו יצא נגד הכסף המרוקע שהגיע מתרשיש, ושימש להכנת פסלי אלילים. בספרו נזכרו גם תושבי תרשיש, שם הם מתוארים כסוחרי עבדים.
בספר תהילים כתוב שאפילו יושבי תרשיש, הממלכה הרחוקה והנידחת ביותר, יביאו מנחה למלך ישראל העתיד לבוא. בספר ישעיהו תרשיש מוזכרת כ"איים רחוקים" שלא שמעו את שמו של אלוהי ישראל. לשם ניסה יונה הנביא לברוח (ללא הצלחה) לפני שניבא לתושבי ננווה. ולכל אורך התנ"ך מוזכרות אבני התרשיש, שאחת מהן הופיעה על החושן של הכהן הגדול.
אז מה היא תרשיש והיכן היא נמצאת?
קיימות השערות רבות לגבי מיקומה של תרשיש. יש אומרים שהיא קיימת באזור תורכיה, ויש אומרים ש"תרשיש" היה רק ביטוי לחבלי ארץ נידחים. תיאוריה אחת מעניינת גורסת שתרשיש המקראית נמצאת בסרי לנקה, בעיר גול.
גול שוכנת על חופו הדרומי של סרי לנקה. נופיו הטרופיים והאדריכלות הייחודית שלו מושכים אלפי תיירים בכל שנה. אלה מבקרים בחורבות שהשאירו שם השלטונות ההולנדיים והפורטוגזיים. אך גול היתה עיר מסחר חשובה עוד הרבה לפני השלטונות האירופאיים. בזכות מיקומה האסטרטגי בין ארצות ערב למזרח הרחוק, סחרו בה גם סינים, פרסים, יוונים, ערבים, רומאים, הודים ומלאים.
כיום, חברות רבות המוציאות טיולים מאורגנים לסרי לנקה כוללות במסלול ביקור במפעלים. זאת כיוון שהם מייצרים מוצרים שנסחרו במשך אלפי שנים –אבני חן, יין שרף, תבלינים, תה ועוד. כאשר יוצאים לטיול מאורגן בסרי לנקה, מומלץ מאד לעצור בגול. שם תוכלו לבקר במכרה של אבני חן, לשוטט בין חורבות עיר המסחר העתיקה, ולדמיין את הספינות שיצאו משם ועגנו ביפו.