בביצוע עסקאות נדל"ן היום, מקובל שהיה מתווך שיעמוד בין הקונים למוכרים. המתווך מביא את הקונים, והקונים יסכימו לשלם למתווך, בדרך כלל , עד 2% ממחיר העיסקה.
תנאיות בלעדיות בהסכמי תיווך מהווים חלק אינטגרלי מהסכם התיווך עצמו. בלעדיהם, לא היתה הבטחה שהמתווכים יקבלו את שכר עמלם. אחד מפסקי הדין החשובים בתחום זה הינו : ת"א 52020/06 שחקי נ' לוקי בנייה ופיתוח. פס"ד זה עסק, בין היתר, בהסכם הבלעדיות שניתן למתווך (שחקי) על שיווק דירות למכירה בעיר מודיעין של החברה לוקי.
כאשר מדובר בפרויקטים גדולים, פעמים רבות, אופציות התיווך שניתנות למתווכים מתחלקות לשלבים. כך היה המקרה גם בעניין זה. הפרוייקט התחלק לשלושה שלבים ולמתווך היה הסכם כתוב שיש לו בלעדיות על החלק הראשון והשני. המתווך טען כי הוא קיבל הבטחה שבעל-פה ( הבטחה שתקפה ברוב סוגי החוזים) כי יינתן לו גם בלעדיות על החלק השלישי של הפרוייקט. החברה שכרה את שירותיו של מתווך אחר לחלק השלישי, עובדה שאין חלקו עליה בביהמ"ש.
המתווך, שהשקיע זמן וכסף על שיווק החלק השלישי דרש החזר כספי. הוא טען כי הופר ההסכם בע"פ שנעשה איתו. ביהמ"ש קבע כי אין לענות לדרישותיו של המתווך. הסכם בלעדיות בתיווך צריך שיעשה בכתב (לפי חוק המתווכים). ביהמ"ש מוסיף כי גם המשכו של הסכם קיים צריף שיעשה בכתב. ההסכמה בע"פ שנוצרה בין הצדדים לא יכולה להיות ברת תוקף במקרה זה. חשוב ציין, כי במקרים של חוסר תום -לב מובהק מצד אחד הצדדים, ביהמ"ש יכול לפסוק פיצויים גם במקרים כאלו. עם זאת, מדובר בעניין נסיבתי שלא חל במקרה זה.
אסור לשכוח כי עסקאות נדל"ן ככלל ועסקאות תיווך בפרט מחייבות חוזה כתוב. אין משתנה העובדה כאשר מדובר בעסקאות הקשורות לדירות מכונס נכסים. עם זאת, דירות למכירה מכונס נכסים מייתרות את הצורך במתווך. מעבר לחיסכון של עד 2% שיש לשלם למתווך, נמנעים גם מסירבול משפטי ומגורם נוסף שיש להתחשב בו בעיסקה. מידע נוסף על צרות עם מתווכים ניתן למצוא באתר.