"אימון למשפחות של חולי אלצהיימר"
ו- "אימון לחולי אלצהיימר בשלב הראשון של המחלה"
אימון כזה מכוון לתת מענה בשני מישורים:
1. במישור האישי, לאדם שאובחן כחולה אלצהיימר ונמצא בשלב הראשון של המחלה.
2. במישור המשפחתי, למשפחת החולה שצריכה להתמודד עם המצב החדש והלא מוכר.
מטרת "האימון" היא: "לעבור את שלבי התקדמות המחלה באיכות החיים הגבהה ביותר האפשרית".
לאימון יש שני מטרות מרכזיות:
1. המטרה העליונה היא לדאוג לצרכיו המידיים של החולה, ז"א לפעול ביעילות ולערב את הגורמים שחייבים להיות בתמונה מהבחינות הבאות:
אבחון המחלה במכון לבדיקות קוגניטיביות. כאן תיתכן בעיה לשכנע את החולה ללכת לבצע את הבדיקה, בטענה שזה שום דבר.
אחרי שיש לנו את ממצאי הבדיקה ויש זיהוי לבעיה, יש לפנות לנירולוג מומחה- כאן מומלץ להשקיע מאמץ כדי להגיע לרופאים הכי טובים ומקצוענים- לצורך קביעת דרגת המחלה ולקבל אינפורמציה ראשונית מה תהיה המציאות מעכשיו לאלה ואיזה מענה יינתן מבחינה תרופתית.
ע"פ הדיאגנוזה והמצב הקוגניטיבי בשטח, יש לשקול מה יהיה הכי נכון לעשות לטובת החולה - בד"כ המשפחה מגלה את סימני המחלה אצל יקירם, כאשר המחלה כבר נותנת את אותותיה והתקדמה. כאן הדברים דינמיים ע"פ השלב שבה נמצאת המחלה.
[ בהתחלה, יתכן שדרוש מטפל; מישהו בסביבה לעזרה מינימאלית ובעיקר להשגחה; כבן לוויה- חולים אלו עלולים לצאת מהבית וללכת לאיבוד עקב חוסר היכולת לשחזר את הדרך חזרה הביתה. מצב כזה מכניס את החולה למצב של לחץ, דבר לא רצוי כיוון שאנשים חולי אלצהיימר חשוב שיהיו בשגרה ובמקום מוכר, כדי שלא ייצאו מאיזון- זה גורר אחריו המון חרדה וסבל לחולה והחזרה למצב שיגרתי לא קלה. ככל שהחולה מבוגר יותר, קצב התפתחות המחלה איטי יותר- זאת ע"פ מחקרים רפואיים. הדינאמיות של המחלה דורשת מבני המשפחה להיות ערניים כדי שיוכלו לתת לחולה את המענה הנכון בזמן הנכון. הערנות שלכם יכולה למנוע סבל מיותר מהחולה, כגון: חוסר בטיפול מקצועי ויעיל שימנע פגיעות נוספות ( חולים שיושבים הרבה ושוכבים הרבה, חייבים לדאוג להם לכריות ומזרונים מתאימים שימנעו פצעי לחץ); התייבשות, לפעמים קשה למטפל בחולה לעקוב אחרי כמות הנוזלים ששותה החולה ואז מתחיל תהליך של התייבשות סמוי והדרגתי שמסתיים באשפוז בגלל התייבשות חמורה, מה כיכול להשפיע על תפקוד הכליות ולהידרדרות נוספת ].
אם התחלתם לטפל במצב מאוחר מדי, יתכן שצריכים כבר לעשות צעדים לאשפוז במוסד סיעודי מתאים. כאן ממתין לנו שלב קשה מבחינת המשפחה- והוא קבלת החלטה לגבי טיפול בבית או מעבר למוסד סיעודי- שעליו נעמוד בתהליך האימון עצמו.
2. המטרה השנייה וזאת שבד"כ לא מקבלים עליה מענה מיידי, היא "ללוות את המשפחה של החולה במצב השינוי שנוצר" ושבד"כ קשה להשלים עם העובדה שיקירנו השתנה והוא לא יחזור להיות מי שהיה קודם לכן - זה שניתן היה לדבר איתו בהיגיון ולשוחח איתו על נושאים רבים ומגוונים.
[ תפיסת המציאות של החולה שונה לגמרי עכשיו, אתם תתקלו במצבים שונים ומפתיעים. יתכן ולא יבין מה רוצים ממנו; במקרה שהילדים רוצים לנהל את חשבונו וצריך לעשות שותפויות בחשבונות הבנק, יתכן והחולה יחשוב שאתם רוצים לגזול את כספו ואפילו לרמות אותו ולגנוב ממנו; יתכן שיפסיק לזהות אתכם וישאל מי אתם או יבלבל אתכם עם מישהו אחר ועוד אין ספור מצבים שייצרו אצלכם בלבול; ייאוש ותסכול וכתוצאה מזה כעס והתנהגות לא בריאה כלפי יקירכם ].
למרות זאת, ניתן למתן את ההשפעה המזיקה לבני המשפחה - שניתן לומר שהם הסובלים היחידים, כיוון שהחולה חי במציאות חדשה והוא אינו מודע לשינויים - בעזרת גישה שמתאימה למצב השינוי שנוצר.
זה המקום לומר שאני כאן למענכם ומתחייב להנחות וללוות אתכם, כדי שהמציאות תהיה פחות כואבת ולגלות שאפילו במצב קשה זה ניתן לחוות רגעים טובים לצד יקירכם, אפילו כאשר הוא כבר לא מזהה מי אתם.
בעזרת תהליך אימוני של כ-10מיפגשים - אשר נותן מענה לשלוש שאלות עיקריות:
- היכן "המתאמן" נמצא היום?
- לאיזו מטרה "המתאמן" רוצה להגיע?
• ומה "המתאמן" מוכן לעשות כדי להגיע למטרה הזאת?
בתהליך הבירור של שלשת השאלות, המתאמן [ יכול להיות מתאמן יחיד- החולה- או קבוצה- במיקרה שלנו "המשפחה" ] מגלה מחדש את "ערכיו"; את "עקרונות הפעולה שלו"; את "משאביו האישיים"; ואת "החסמים שלו"- שהם אלו שבד"כ מפריעים לו להגיע למטרותיו.
המתאמן והמאמן בונים ביחד תוכנית פעולה ברורה ומדידה שתעזור לו להשיג את מטרתו או מטרותיו, תוך כדי כך שהמתאמן משתמש במשאביו כדי להצליח בהשגת היעדים שלו.
בצורה זאת המשפחה תוכל למצוא את התשובות לכל החששות והדברים שצריך לעשות על מנת לעבור את כל השלבים שמצפים לאורך המחלה, באיכות החיים הכי טובים האפשרית ליקירכם החולה ולכם.
***מצפה שתפנו אלי כדי שאוכל לעזור לכם בהקדם ***
בכבוד רב
אבי-ווילי AbyWilly
מאמן אישי וניהולי -E.M.C.I.
WWW.MasterCoach.co.il
abywilly@012.net.il
0546650169