פתיח: החתול שומע פי 3 טוב יותר מאשר בני האדם והאוזן הוא אחד מאיברי הראש החשובים ביותר אצלו.
השמיעה היא אחד החושים המפותחים והחשובים ביותר אצל החתול. בעיה או מחלה באיברי השמיעה החיצוניים (אפרכסת) או באוזן הפנימית יגרמו לבעיות תפקוד בשמיעה ובשיווי המשקל.
במידה ולחתול ישנם בעיות אוזניים סביר להניח שנוכל להבחין בסימנים הבאים:
1. כאבים באוזן - אדמומית, גירודים, אוזן נפוחה וריח רע מהאוזן. הפרשה שחורה לעתים מוגלתית מהאוזן.
2. הליכה לא יציבה, הקאות, החזקת הראש לצד או שהחתול מסתובב לצד אחר.
קרדית האוזן
הסיבה הנפוצה ביותר לדלקת אוזניים אצל חתולים היא קרדיות האוזן (Otodectes Cynotic). הטפיל חי בתעלות האוזן, על העור וניזון ממנו. הוא נפוץ מאוד בחתולים - אשר מהווים בדרך כלל את מקור ההדבקה לחתולים אחרים ואף לכלבים. הטפיל מדבק ביותר לבעלי חיים שנמצאים בסביבתו של בעל החיים הנגוע. קרדית האוזן גורמת לדלקות אוזן מגרדות במיוחד (כאילו שמישהו אוכל לך את האוזן). לעיתים, עקב ניעורי ראש עזים, נגרמים דימומים כבדים באוזן החיצונית (Ear hematoma) אשר דורשים טיפול כירורגי.
כשיש קרדיות, לאוזן יש הפרשת יתר שחורה ואף מוגלתית עם ריח חריף מהאוזן. מחזור החיים של הטפיל אורך כשבועיים ולכן יש להמשיך בטיפול באוזניים כשלושה שבועות למניעת הישנות המחלה - מומלץ לטפל בכל החיות באותו בית גידול על מנת למנוע מעבר מבעל חיים אחר לשני, או לבודד את בעל החיים הנגוע.
טיפול ומניעה
הטיפול כולל ניקוי רציני של תעלות האוזן ושימוש בחומרים הורגי קרדית באוזן כמו: Cerumite, Canural.
יש וכדאי תמיד להתייעץ עם רופא וטרינר בכל בעיות אוזן של כלבים וחתולים. כדי למזער בעיות אוזניים יש לעשות טיפול מונע על ידי ניקוי אוזניים פעם בשבועיים עם חומר מיוחד לניקוי או אפילו צמר גפן לח.
בוקסה:
האינפורמציה מהחושים מועברת למוח, נקלטת ומעוררת תגובה. האפרכסת תופסת את הקול ומשם הוא מועבר לאוזן התיכונה ולעור התוף. הקול גורם לתנודה בעור התוף ותנודות אלו מעוררים את איברי שיווי המשקל באוזן הפנימית אשר מגבירים ומעבירים את הקול אל השבלול אשר תופס את הקול הזה מתרגם אותו על ידי סימנים כימיים למוח וכך החתול שומע.
www.vets.co.il