כשכלבכם במצוקה קשה בעקבות תאונת דרכים, הרעלה, או כל טראומה אחרת, חשוב להביא אותו לוטרינר במהירות המירבית אך לא פחות חשוב מכך לפנות אותו בצורה נכונה. טכניקת פינוי שגויה עלולה להחריף את הפציעות וכן מעמידה את המפנים בסכנת נשיכה.
טפלו בכלב בעדינות מרבית
טיפול שאינו עדין עלול להחמיר דימום פנימי, לגרום נזק לרקמות סביב שבר וסיבוכים רבים נוספים. נסו לגרום לכלב להרגיש כמה שיותר בנוח, עודדו אותו לשכב ארצה ואז השכיבו אותו בעדינות על הצד. אם הוא מתנגד או שנדמה שקשה לו יותר לנשום כשהוא על צידו, ייתכן שיש לו פגיעה בבית החזה או בריאות. במקרה כזה עדיף להשאיר לכלב לבחור את התנוחה הנוחה לו.
היזהרו מלהפעיל לחץ על הבטן
אפילו לחץ קל כגון ליטוף או הנחת יד על הבטן עלול להחמיר מצבי טראומה, במיוחד בכלבים עם קשיי נשימה, בכלבים מקיאים ובכלבים עם כאבי בטן.
מזערו אפשרויות תנועה
כלבים קטנים ניתן להכניס לכלוב נשיאה בדומה לחתולים.
כלבים גדולים יותר ניתן להעביר למכונית באמצעות שמיכה. מקמו את הכלב במרכז השמיכה בעדינות, גלגלו בידכם את קצות השמיכה ליצירת אחיזה טובה, הרימו את ארבע קצותיה וכך שאו אותו בעדינות (לפחות 2 אנשים). במכונית יש לשבת לידו או לקשור אותו למושב על מנת שלא יטלטל במהלך הנסיעה.
אם הכלב נראה משותק או אינו מסוגל לקום יש חשד לפגיעה בעמוד השידרה וחובה לקבע אותו על מנת למנוע נזק נוסף לעצבים. השיגו משטח שטוח וחזק (מדף רחב, קרש גיהוץ). בזמן שהכלב שוכב על צידו אחזו בעור העודף באזור העורף ובשיפולי הגב והחליקו אותו בעדינות מן הרצפה למשטח. שימרו על הגב והצוואר ישרים, וקישרו או הדביקו בעדינות את הכלב למשטח.
אם הניסיון הזה גורם לכלב להיאבק שימו אותו על שמיכה כמתואר לעיל.
מיקום הראש
אם הכלב מחוסר הכרה, הניחו את ראשו בזוית נורמלית יחסית לגב, לא מוטה כלפי מעלה או כלפי מטה. הטיית הראש יחסית לצוואר עלולה לגרום לקושי בניקוז הדם מהמוח. אם הכלב הקיא או נראה כמי שעלול להקיא הניחו את ראשו כלפי מטה מתחת לגובה הלב. כך הקיא יזרום החוצה מפיו ולא לתוך קנה הנשימה ולריאות. שימו לב: כלבים עם פגיעת ראש קשה עלולים בסבירות גבוהה להקיא, גם אם הם מחוסרי הכרה.
כסו את הכלב בשמיכה
לכיסוי בשמיכה אפקט מרגיע, וחשוב מכך – הוא מונע אובדן חום.
סעו בזהירות!
www.vets.co.il