אם כי לעיסוק במיניות יש היסטוריה רבה החל אומנות האהבה של אובידיוס וכלה הקאמה סוטרה, תחום סקסולוגיה הוגדר רק במאה העשרים. סקסולוגיה, בניגוד לעיסוקי עבר במיניות האדם, הינה חקר מדעי של מיניות האדם תוך שימוש בתחומים של רפואה, פסיכולוגיה, פסיכיאטריה, סוציולגיה, אנתרפולוגיה, קרימינולוגיה, ביולוגיה ועוד.
סקסולוגים הינם אנשי מקצוע המבינים במיניות האדם, אך אין חקיקה בישראל לגבי הזהות של סקסולוג, וכל אדם יכול לקרוא לעצמו סקסולוג. ברור שבהיעדר חקיקה אמיתית, תחום זה פרוץ ופתוח לשרלטנים רבים. מטפלים מיניים לעומת זאת הם רופאים, פסיכולוגים או עובדים סוציאלים העוסקים בטיפול בתחום.
מטפלים מיניים יכולים לסייע לאדם בטיפול לחקור את זהותו המינית, לסייע לאדם לשפר את תפקודו המיני מבחינה פיזית באמצעות תרופות מתאימות, לאור בדיקות הורמונליות מסויימות ועוד. בנוסף לכך, מטפלים מיניים יכולים להמליץ למטופל כיצד לשפר את חיי המין שלו, לסייע במקרים של שפיכה מוקדמת, חוסר חשק או בעיה בעוררות מינית כמו גם להעלות למודעות את האפשרות להשתמש ב אביזרי מין , ויברטורים או מוצרי סקס לשם גיוון חיי המין או במקרים של נכויות מסוימות. לעיתים אף ההמלצה ללכת ל חנות סקס היא סוג של אקט טיפולי עבור המטופל החווה קשיים בנושא המיני.
בישראל, ניתן ללמוד את התחום של טיפול מיני באיט"ם- האגודה הישראלית לטיפול מיני. האגודה הינה מקום מרכזי בתחום הטיפול המיני בארץ והיא נוסדה בשנת 1983. לעיתים מטפלים מיניים משתפים פעולה עם אנשי מקצוע כמו אורולוגים, גניקלוגים, פסיכולוגים ועוד. ישנה חשיבות רבה לשיתוף הפעולה בין מטפלים מיניים לבין יתר המקצועות הנוגעים בעניין מאחר וטיפול מיני צריך להיות אינטגרטיבי על מנת להיות מוצלח.