הנדסה כימיתהינה תחום המשלב מדע וטכנולוגיה ומבוסס על פיסיקה,כימיה,ביולוגיה ומתמטיקה.המהנדס הכימאי מעורב בתכנון תהליכים חדשים ומוצרים חדשים ופיתוחם, מחקר, תכנון מפעל, בטיחות, איכות הסביבה, בקרה, מכירות, שיווק וניהול.
ייחודו של המהנדס הכימי הוא בהכרתו ובהבנתו את ההתנהגות המולקולרית, ואת הייצור ברמת המאקרו ובהיותו בעל מיומנות באינטגרציה של תחומים.
מהנדסים כימיים מיישמים את כללי הכימה וההנדסה בכדי לפתור בעיות המערבות את הייצור או שימוש בכימיקלים. הם מעצבים ציוד ומפתחים תהליכים עבור ייצור כימי רחב, מתכננים ובוחנים שיטות של ייצור מוצרים ומפקחים על תהליך הייצור. מהנדסים כימיים עובדים על מגוון של מוצרים תעשייתיים יותר מאשר יצרנים כימיים .
תוכנית הלימודים משלבת ידע תיאורטי ומעשי. התוכנית כוללת בשנתיים הראשונות לימודי תשתית במתמטיקה, פיסיקה ומבוא להנדסה כימית.
בשנתיים האחרונות משלבים לימודים במקצעות עיקריים של הנדסה כימית: עקרונות, תרמודינימקה, ראקטורים, דינמיקה ובקרה, תכנון מפעלים לצד קורסי התמחות במסלולים השונים.
· תעשייה תהליכית: הנדסת הסביבה, ניהול הייצור, חומרים מתקדמים.
· ביוטכנולוגיה:ביולוגיה מולקולרית, הנדסה ביוכימית, ביורקאטורים.
"ליבה" המדעית של תוכנית הלימודים בהנדסה כימית, נלמדת בשנתיים הראשונות, וכוללת את הקורסים כימיה, פיזיקה, מתמטיקה וביולוגיה תוך יישום קל בהנדסה הכימית. ההפרדה להתמחויות נעשית בסוף שנה ב' כאשר מקצועות הליבה של ההנדסה בשנים ג' ו-ד' (מעברי תנע חום וחומר, ריאקטורים, פעולות ייסוד ועוד) נלמדים ביחד.בהנדסה כימית קיימות שלוש התמחויות*: - תעשייה תהליכית - ביוטכנולוגיה - טכנולוגיות מיםבשנים ג' ו-ד' ניתנים קורסים ייחודיים על ידי מומחים מהתעשייה, כגון: סטטיסטיקה תהליכית, תכנון ניסויים, הנדסה סביבתית, איתור כשלים, בטיחות ועוד.בשנה הרביעית, מבצעים הסטודנטים פרויקט גמר והתנסות מעשית בתעשייה התהליכית, כולל התעשייה הביו טכנולוגית. ההתנסות כוללת עבודה (פרויקט) בהנחיית מהנדס בתעשייה וחבר סגל המחלקה. פרויקט הגמר והתנסות בתעשייה מאפשרים את חשיפתו של הסטודנט לתעשייה ויוצרים קשרים שעשויים להוביל למציאת עבודה מייד עם סיום הלימודים.בחירת המסלולים נעשית תוך התחשבות ברצון הסטודנט ובמצבו האקדמי, הישגיו במהלך הלימודים בכלל ובקורסים מסוימים בפרט.
תעסוקה עתידית:
המהנדס הכימי/ביוכימי יוכל למצוא תעסוקה בתעשיות המיקרואלקטרוניקה, תעשיות הביוטכנולוגיה, תעשיית המזון, תעשיית התרופות, תעשיית הפטרוכימיה, תעשיית המחצבים, התעשיות הבטחוניות ועוד.