עם השיפור באיכות החיים והתקדמות הרפואה הוטרינרית והטיפול בחיות המחמד ישנה גם עלייה בתוחלת החיים של חיות המחמד שלנו. שינוי מבורך זה מביא עימו גם את הצורך להתמודד עם בעיות שונות הקשורות בזקנה.
גילוי מוקדם של מצבי מחלה מאפשר התערבות מוקדמת וכך עולה הסיכוי להצלחת הטיפול.
על ידי סדרה של בדיקות שגרתיות, אותן נפרט בהמשך, ניתן לגלות מחלות סמויות ולהתייחס באופן הולם מבחינת הרדמה, טיפול תרופתי, הזנה ועוד.
התייחסות זו מהווה את הבסיס לרפואה מונעת, תחום המהווה כיום את חוד החנית של הרפואה הוטרינרית ( וההומאנית ), וצוות המרפאה דוגל בה ורואה בה רפואה נכונה.
הבעיות הנפוצות בכלב המבוגר
- עודף משקל / תזונה לא מתאימה
- ניוון מפרקים
- אבן שן ודלקת חניכיים
- מחלות כלליות – לב, כליות, כבד ועוד... אליהן לא נתייחס במסגרת זו.
-
מיהו כלב מבוגר ?
תוחלת החיים של כלב משתנה ומושפעת מאוד בהתאם לגזע הכלב, גנטיקה, תנאי המחייה ועוד גורמים רבים. סטטיסטית, כלבים מעורבים מאריכים חיים יותר מכלבים גזעיים, וגזעים קטנים מאריכים חיים יותר מאשר גזעים גדולים, אולם אין לכך משמעות רבה כאשר בוחנים מקרה פרטי.
כהמלצה כללית, אנו מתייחסים לכלב המבוגר (senior) החל מגיל שמונה שנים, אך כל מקרה נבדק לגופו ומקבל המלצות פרטניות.
הבדיקות המומלצות החל מגיל שמונה שנים
בדיקה גופנית- בדיקה מלאה המבוצעת על ידי רופא וטרינרי, הסוקרת את כל מערכות הגוף ויכולה לאתר בעיות שונות. כל כלב בכל גיל צריך להיבדק אחת לשנה, על כלב מבוגר להיבדק אחת לחצי שנה, שזה פרק הזמן שממילא מגיעים לטיפולי שגרה.
בבדיקה ניתן לעקוב אחר דברים נראים לעין כגון משקל, מצב השיניים וכו', אך גם לקבל אינפורמציה על בעיות חבויות יותר כגון כאבים במפרקים ופגיעה בתנועתיות, רשרוש לבבי, בלוטות לימפה, גידולים שונים ועוד.
הממצאים מהבדיקה הגופנית נותנים מידע כללי לגבי תפקודן של מערכות הגוף של הכלב ויכוונו אותנו לביצוע בדיקות נוספות לפי הצורך.
אז מדוע נחוצות בדיקות נוספות?
התהליכים האופיינים לגיל המבוגר הינם לרוב תהליכים כרוניים. במקרים אלו השינויים מתרחשים לאט והכלב אינו מראה סימני מחלה דרמטיים. יש לזכור שהחיות אינן מתלוננות על כאבי ראש, עייפות וכו', לכן לעיתים קשה לנו לאתר שינויים עדינים.
במרבית המקרים הכרוניים, כאשר הבעלים מבחינים במחלה קלינית ומגיעים לוטרינר – המצב האמיתי הוא קשה ביותר והתגובה לטיפול עלולה להיות פחות טובה.
מכאן שוב עולה החשיבות של גילוי מוקדם.
בדיקות דם מלאות- כוללות ספירת דם מלאה ופאנל ביוכימי. בדיקות אלו נותנות אינפורמציה ישירה על תפקוד הכליות, הכבד והלבלב וכן מידע נוסף שעשוי לרמז על בעיה ( לדוגמא, אנמיה הנלווית למחלות כרוניות).
בדיקה זו מומלץ לבצע אחת לשנה והיא חשובה במיוחד לפני הרדמה , על מנת שהוטרינר יוכל להתאים פרוטוקול הרדמה מתאים.
צילומי רנטגן- יומלץ לבצע על סמך חשד לבעיה ספציפית כגון בעיית לב, ריאות או מפרקים.
בדיקות דם וצילומים נעשים במרפאתנו והתשובות מיידיות. במידת הצורך, באפשרותינו לבצע גם בדיקות מתקדמות יותר כגון אוטרהסאונד בטן, אקו לב, אנדוסקופיה ו- CT.
תזונה ועודף משקל
לרוע המזל, ההזדקנות הינה תהליך בלתי הפיך. לא ניתן לעצור את המנגנונים התאיים והביוכימיים האחראים להפחתה במסה ובפעילות השרירים, העצבים ורקמות אחרות.
אולם על ידי תזונה מתאימה המספקת את צורכי הגוף הייחודיים לגיל הזה ניתן לשמור על תפקוד אופטימאלי של הגוף.
ככלל, בכלב מבוגר ישנה ירידה בדרישה האנרגטית ולעיתים גם ירידה בתיאבון. על כן יש לספק מזון בעל ערך קלורי מתאים וחלבון ממקור איכותי.
במקרים בהם יש עודף משקל, בעיה ממנה סובלים כלבים רבים, יש להזין במזון דיאטטי במקביל לפעילות גופנית.
עודף משקל עלול להצטבר בשנים מוקדמות יותר בחיים, אולם בגיל מבוגר הוא מכביד על תפקוד הלב והגוף בכלל. כן נמצא קשר בין השמנה בכלבים לבין מחלות שונות כגון סכרת, ניוון מפרקים ודלקת הלבלב.
בנוסף, קיימים כיום מגוון של מזונות רפואיים המותאמים לבעיות ספציפיות, כגון מפרקים, כליות, לב, כבד ועוד...
מפרקים
במהלך השנים המפרקים עוברים תהליך טבעי של התנוונות. קצב הניוון אינו קבוע ומושפע מגורמים רבים כגון גודל הכלב ומשקלו, סגנון החיים, גנטיקה, תזונה, פציעה קודמת ועוד. גורמים כמו קצב גדילה בגיל צעיר עשויים להיות בעלי השפעה על מצב המפרקים בגיל מבוגר.
מהו התהליך הניווני?
ניוון מפרקים הינו תהליך כרוני, פרוגרסיבי ובחתי ניתן לעצירה.
חוסר יציבות של המפרק מביא לחלוקת עומס לקויה במפרק וכתוצאה מכך נגרמת שחיקה לא סימטרית של הסחוס המפרקי, הצטברות נוזל בקופסית המפרק ויצירת "זיזים" סביב המפרק. זהו למעשה מצב של דלקת לא זיהומית הגורם לכאב, מוגבלות בתנועה ופגיעה בתפקוד המפרק.
נוצר תהליך המזין את עצמו ומחמיר עם הזמן.
הביטוי הקליני הוא מגוון ויכול להופיע כצליעה, קשיים בקימה, סירוב לצאת לטיול ועוד.
המפרקים הפגועים הנפוצים הם אגן, מפרק, ברכיים וכתפיים. גם חוליות הגב נוטות לעבור שינויים ניווניים, דבר אשר יכול להשפיע על תפקוד הגפיים.
האבחון מתבצע על ידי בדיקה אורטופדית שמטרתה לקבוע איזה מפרק פגוע. בשלב הבא מצלמים ברנטגן את המפרקים החשודים.
מטרת הטיפול הינה לעכב את התהליך הניווני, לשפר את תפקוד המפרק ואת איכות חיי הכלב.
חשוב להבין כי אין אפשרות לעצור את התהליך או להחזיר את המצב לקדמותו.
יסודות הטיפול
- הפחתה במשקל
- פעילות גופנית מתונה, לעיתים ניתנות המלצות ספציפיות לפיזיותרפיה, שחיה וכו'.
- חומרים "משפרי סחוס"- גלוקוזאמין וחומצה היאלורונית המהווים אבני בניין לסחוס בריא. קיים במזון וכתוסף מזון.
- טיפול נגד כאבים – לפי הצורך.
אבן שן ודלקת חניכיים
בכל החיות כל הזמן מתרחש תהליך של יצירת אבן שן.
אבן השן מורכבת ממינרלים ( הקיימים ברוק ), שיירי מזון וחיידקים. האבן מצטברת על השיניים גורמת לדלקת חניכיים, החלשות הרקמות שסביב השן, כיבים ונסיגת חניכיים.
במקרים חמורים חיידקים מהפה עלולים לחדור אל מחזור הדם ולגרום לזיהום כללי או להתיישב על מסתמי הלב ולגרום שם לדלקת זיהומית.
עקב כך, בכלבים עם בעיית לב או רשרוש חשוב ביותר להקפיד על הגיינת הפה. ניקוי השיניים נעשה על ידי רופא וטרינר תחת הרדמה מלאה, כולל ניקוי אבנית, חיטוי הפה ופוליש. במסגרת הטיפול מעריכים את מצב הפה ומצבה של כל שן באופן פרטני ובמקרה הצורך מבצעים עקירות.
בדרך כלל ניקוי שיניים נדרש אחת לשנה החל מגיל 5-6.
קיימים אמצעים להאטת הצטברות אבן השן והם חשובים מאוד בכלבים בעלי סיבון מוגבר בהרדמה.
האפשרויות הן צחצוח שיניים ( עם משחה ומברשת מיוחדים לכלבים ), מזון מיוחד, עצמות ייעודיות וג'ל אנזימטי.
לסיכום
הכלב המבוגר עלול לסבול ממגוון בעיות הקשורות בגיל, גם אם אינו סובל ממחלה ספציפית.
על ידי בדיקות שגרה ומעקב שוטף ביכולתנו לגלות מוקדם מצבי מחלה שונים ולספק לכלב ולבעלים זמן נוסף של איכות חיים.
www.vets.co.il