שימוש בהרדמה לחיות מחמד נועד למגוון רב של פעולות. על אף השינוי הגדול באיכות מכשירי ההרדמה ובחומרי ההרדמה, עדיין קיים חשש רב ודעות קדומות רבות בנושא. כתבה זו נועדה על מנת להפריך חלק גדול מדאגותיכם.
מטרות ההרדמה:
- לאפשר טיפול ובדיקה של בעלי חיים אשר קשה לבדוק אותם או אשר פוחדים מפניהם (כגון חתולי רחוב).
- לאפשר ביצוע של פרוצדורות כירורגיות (ניתוחים, טיפולי שיניים וכו').
- להפחית כאב.
- לשלוט על בעלי חיים הנמצאים בעוויתות.
- לצורך ביצוע המתות חסד ללא כאב, ניתנים חומרי הרדמה במינון גבוה.
כללי:
ברפואה הוטרינרית כיום ישנו מגוון רב של חומרי הרדמה באיכות גבוהה. כל חומר מיועד למטרה ספציפית ולעתים ניתן לשלב בין חומרים, שחלקם נועדים להורדת כאבים, חלקם להרגעה וחלקם למטרות אחרות. למרבית חומרי ההרדמה יש סיכונים מינימליים. רמת הסיכון תלויה בגנטיקה של בעל החיים, בבעיות מולדות, בגיל החיה, במצב של האיברים הפנימיים האחראים לפירוק חומרי ההרדמה והוצאתם מחוץ לגוף (כבד, כליות וכו'). חלק גדול מהבעיות הקשורות בהרדמה ניתן לגלות על ידי בדיקת דם אשר באמצעותה ניתן לדעת מה מצבה הכללי של החיה ולאמוד את יכולתה להתאושש מן ההרדמה.
מהלך:
מרבית בעלי החיים שאמורים לעבור הרדמה כללית, מקבלים ראשית חומר טשטוש המשלב חומרי הרגעה, חומרים המסדירים את קצב הלב והנשימות וחומרים מאלחשים. לאחר מכן, מוזרק לווריד הרגל הקדמית (באמצעות קטטר ורידי) חומר הגורם לבעל החיים להרדם מהר (אינדוקציה). בשלב הבא, מוחדרת לקנה הנשימה אינטובציה, שזהו צינור פלסטיק חלול המאפשר נשימה קלה יותר וחיבור בעל החיים למכונת הרדמה המספקת לבעל החיים חמצן וחומר הרדמה בגז. ריכוז חומר הרדמה ניתן לוויסות ונקבע על פי סוג הניתוח, גיל בעל החיים, מצבו הבריאותי, והשלב בניתוח.
הרופא המרדים או האחות המקצועית יפקחו בכל זמן ההרדמה על "עומק" ההרדמה ומצב בעל החיים (רפיון שרירים, קצב הלב, קצב הנשימה). מצב הלב וריכוז החמצן בדם נבדק על ידי מכשיר pulse oxymeter. כמו כן, נבדק קצב פעימות הלב והפעילות החשמלית של הלב בזמן ההרדמה באמצעות מכשיר א.ק.ג.. לפי הפרמטרים הנבדקים ניתן לשנות את ריכוז חומר ההרדמה "בזמן אמת" על ידי שינוי אחוזי חומר ההרדמה שבע"ח נושם. בעלי חיים עם בעיות מיוחדות כמו בעיות לב, ריאות או כבד, יושמו תחת הרדמה בהתאם למצבם. לדוגמא: כלב עם כשל בכבד יקבל חומרי הרדמה שהכבד לא צריך לפרק אותם, אלא חומר שיוצא באמצעות הכליות.
לפני כל פרוצדורה כירורגית בעל החיים מקבל עירוי נוזלים (אינפוזיה) כמו גם במשך ההליך ועד לסיומו. כאשר מתקרבים לסוף הפרוצדורה מורידים את ריכוז חומר ההרדמה במכשיר ההרדמה, כך שבעל החיים מתעורר מספר דקות לאחר סיום ההליך. כאשר בעל החיים מתחיל להתעורר, מוציאים את צינור הקנה (אינטובציה) מגרונו ומשגיחים עליו עד שהוא קם ומתאושש לחלוטין בחדר ההתאוששות. בעל החיים רשאי לקבל נוזלים לשתיה כ - 3-6 שעות לאחר הניתוח, ניתן לתת לו ארוחה ראשונה כ-9 שעות לאחר ההתאוששות מההרדמה. רוב בעלי החיים משתחררים לביתם עוד ביום הניתוח. לעתים, ישנו גירוי בגרון כתוצאה מהאינטובציה אשר חולף תוך יום יומיים בדרך כלל. מרבית בעלי החיים חוזרים לתפקוד נורמלי למחרת יום הניתוח.
הרדמות מקומיות נועדות לפרוצדורות פשוטות כמו לקיחת ביופסיה, תפירה קטנה, התהליך דומה לזה שעוברים אצל רופא השיניים. למקום הנדרש מוחדר חומר מאלחש עם מחט דקה המרדים מקומית את האזור, על כן החיה לא מרגישה שום כאב בזמן הפרוצדורה. לוקח מספר דקות עד שהמקום מאולחש וההרדמה פועלת למשך כ- 20-60 דקות.
לטיפול בחתולי רחוב, בעלי חיים מסוכנים, או בע"ח מפוחדים ניתן לתת טשטוש שאותו אפשר לבטל בעזרת זריקת נגד ואז בעל החיים חוזר לתפקוד רגיל תוך זמן קצר מאוד (עד שעה). לבעלי חיים עם עוויתות נותנים זריקות ממשפחת הווליום/ברביטורטים, העוזרים להפסיק את העוויתות ולהרגיע את חיית המחמד, לרובם טווח פעולה קצר. ניתן לטשטש בע"ח גם בעזרת חיצי הרדמה.
בהמתות חסד משתמשים בריכוז גבוה של חומרי הרדמה מסוג מסוים שקודם כל גורם למוח "להרדם", ולכן אין כאבים לבעל החיים. זמן קצר אחר כך שאר אברי הגוף חודלים לתפקד ובע"ח "מורדם" לתמיד.
הסיכונים הכרוכים בהרדמה מתגמדים לאין ערוך מול התועלת ממנה. לעיתים הפחד שלנו מהרדמה מונע טיפול בבע"ח שלנו, שבמרבית המקרים מונע ממנו סבל ומאריך את חייו.
www.vets.co.il