יש מעט מאוד רגעים בחיינו בהם אנו מרגישים את פעילותם של חמשת החושים בו זמנית. ובדרך כלל, באופן טבעי, אלו יהיו רגעים שבהם מעורבים גם אוכל או שתייה המפעילים את חוש הטעם. אחת הפעמים שחמשת החושים פועלים יחד מתרחשת כאשר אנו שותים אספרסו, מכל סוג שהוא. במקרה זה, חמשת החושים יכולים גם לסייע לנו לבחון את איכות האספרסו. כל הפרטים בהמשך המאמר.
חוש הראיה
יש ביטוי האומר כי "העיניים גם אוכלות", משמעות הדבר היא שאנשים יוכלו יותר אם המאכל יראה אסטטי ובעל מראה מעורר תיאבון. גם באספרסו בשנים האחרונות התפתחה טכניקה של ציורים על שכבת הקצף במשקאות מבוססי אספרסו כמו קפוצ'ינו. עיטורים אלה יוצרים מראה מרהיב, אסטטי ומסקרן.
אך לא רק בכך החשיבות של השימוש בחוש הראיה, הודות לחוש זה נוכל להעריך עד כמה האספרסו איכותי ונעשה בצורה מקצועית. למשל, אם נבדוק היטב את הקרמה, שכבת הקצף שמעל האספרסו, נוכל להבין את איכותו של הבריסטה, מכין האספרסו ושל פולי הקפה שנעשה בהם שימוש. ככל שהקצף עשיר וסמיך יותר כך תדעו שהכנת האספרסו הייתה מקצועית יותר והוא נעשה בלחץ הנכון, עם הטמפרטורה הרצויה ושפולי הקפה איכותיים, טריים וקלויים כראוי. גם צבע הקרמה משמעותי, רצוי שהיא תהיה בצבע אדום- חום- אדמה, כאשר צבע בהיר מידי מעיד על טמפרטורת מים נמוכה או לחץ מים חלש. דבר נוסף הוא עובי הקרמה אשר צריך להיות כארבעה מ"מ.
חושי המישוש, הריח והשמיעה
חוש זה עוסק באופן שבו אנחנו מרגישים את הדברים, כאשר אנו שותים אספרסו איכותי, יש חשיבות גם לדרך שבה המשקה מרגיש לנו בחיך, אספרסו איכותי ירגיש חלק, נעים למגע. נשמע מוזר אבל אם תטעמו קפה רובוסטה איכותי תבינו את ההבדל בין אספרסו רגיל לאספרסו גורמה.
חוש השמיעה יופעל בעת שתיית אספרסו בזמן שמכונת האספרסו דוחסת את המים, אבל גם עם כל לגימה שתיקחו, רק היזהרו לא לעשות יותר מידי רעש כאשר אתם במקום ציבורי.
חוש הריח כמובן הוא אחד ממעוררי התיאבון החשובים שיש לנו, אדם תתרן, חסר חוש ריח אינו מסוגל לטעום את האוכל או השתייה כמו אספרסו באותה ההתרגשות כמו מי שהאף לוקח חלק בטעימה. גם לאספרסו יש את הארומה, הריח, המיוחד שלו, יש מי שמכורים רק לריח של אספרסו משובח, ושום קפה אחר לא ישביע את רצונם.
חוש הטעם
נוהגים לחשוב כי זהו החוש המשמעותי ביותר, אך כאמור, ללא שאר החושים הטעם לא יהיה אותו הדבר. נשמע מוזר, אבל אם תנסו לאכול בצל בזמן שאתם סותמים את האף הוא ירגיש לכם הרבה פחות חריף, ולפעמים יהיה קשה להבחין מה טועמים כאשר העיניים עצומות. בזמן שטועמים אספרסו ניתן להבחין אם הוא איכותי מאוד, קפה העשוי מפולי עץ הרובוסטה למשל יהיה בדיוק בחמיצות הנכונה, כלומר לא חמוץ מידי ולא מתוק מידי.
לסיכום, שתיית אספרסו מפעילה את כל חמשת החושים, אם תקדישו להם תשומת לב תוכלו ליהנות ממנו כראוי וגם לבדוק את איכות האספרסו.