הסטטיסטיקות מלמדות על מספרים של יותר ממיליון קורבנות להתקפי לב בכל שנה בארה"ב בלבד אשר מוצאים את מותם כתוצאה מטיפול רפואי שמאחר להגיע. התקפי לב הם רק אחד מעשרות הסיבות היכולות להביא למצבי סיכון גבוהים אשר מחריפים בעשרות מונים בהעדר טיפול רפואי מידי.
לחצן מצוקה הוא המצאה של העשורים האחרונים ושל הקדמה הטכנולוגית ושיפור שרותי הרפואה במדינות המערב. במקורו יועד לחצן המצוקה רק לבתי חולים והותקן ליד מיטותיהם של חולים במחלקות טיפול נמרץ ומחלקות סיכון גבוה בלבד. עם השנים ועם הוזלת מחירי הייצור וההתקנה, הפך לחצן המצוקה למרכיב קבוע במיטות בתי חולים בכל המחלקות. אלא שלא הייתה סיבה להפסיק שם ויחד עם זאת היו כל הסיבות שבעולם להמשיך ולהפיץ את ההמצאה בקרב אוכלוסיות העשויות להזדקק לה, ביניהם חולים סיעודיים והאוכלוסיה המבוגרת.
מאז שנות ה-80 הפך לחצן המצוקה להתקן מקובל בבתים פרטיים של אנשים מבוגרים החיים לבדם ושל בעלי מחלות כרוניות מסכנות חיים. לארצנו שלנו הגיע ההמצאה לתפוצה נרחבת רק בשנות ה-90 ומאז קמו להן כמה וכמה מוקדי שרות רפואי מידי המופעלים ע"י לחצני מצוקה.
לחצן המצוקה מציע מעקב אחר מצבו הבריאותי היום יומי של המחובר אליו, ומהווה מקור מהימן לקבלת מענה רפואי מידי במידת הצורך. שרות החצן המצוקה גם מספק פינוי מידי לבתי חולים במקרי הצורך, ובכך מוריד משמעותית סיכונים הכרוכים בטיפול רפואי מעוקב.
עם השנים והוזלת המחירים הטבעית שקיימת כשחברות מתחרות זו בזו, מחירם של שרותי לחצן מצוקה ירדו באופן משמעותי והם זמינים כיום לרבים מהאוכלוסיה. גם עבור האוכלוסיה הזקנה אשר, במקרים רבים, מתקיימת מקצבאות בלבד, לחצן המצוקה הוא בר השגה וודאי שמהווה אלטרנטיבה טובה לאוכלוסיה מבוגרת וחולה אשר אין ביכולתה לשלם עבור עזרה בבית בכל שעות היום.
ובאמת, מבין גדולותיו של לחצן המצוקה היא זמינותו וחיבורו למוקד פעיל 24 שעות ביממה 365 ימים בשנה. גם בימי שבת, ימי חג ואף ביום הכיפורים, שרותי לחצן המצוקה זמינים ומטפלים במקרים המגיעים אליהם ממש כשם שעושים בתי חולים.
בכדי לא להטריח את המטופל יתר על המידה (ובפרט שמדובר במטופלים חולים) הלכו והתפתחו שרותי לחצן המצוקה עם השנים וכיום רובם כבר מספקים סוגים שונים של התייחסות רפואית בהתאם למצבו של הפונה. אם בעבר כל פניה הייתה נענית בהגעתו של רופא מטעם החברה לבית המטופל, הרי שהיום שרות לחצן המצוקה מציע מערך של מענה טלפוני (שיחה עם רופא) אשר יכולה לפתור את הבעיה באופן הפשוט ביותר. באם המצב חמור יותר, כבר יגיע רופא לבית הפונה במהירות האפשרית (רופאים מטעם חברות לחצני המצוקה פזורים ברחבי הארץ כך שזמן ההגעה נמוך יחסית), וכמובן שאם המצב מסכן חיים ישלח אמבולנס לבית הנזקק לפנותו לבית החולים.