שלב בדיקת הכדאיות הכלכלית של העסק הוא שלב מהותי לפני ביצוע רכישה או הקמת עסק. רבים מבעלי העסקים הקטנים אינם מייחסים חשיבות מספקת לצורך בבחינה מקצועית של הפוטנציאל הריאלי הגלום בעסק - קודם לפתיחתו או קנייתו, והולכים שולל אחר מחשבות וחלומות שלעיתים שאינן תואמים את פני המציאות הפיננסית האמיתית.
עיון במדורי קניית / מכירת עסקים מראה כי רבות הן המודעות למכירת עסקים והסיבות שונות ומגוונות. בדרך כלל מבטיחות המודעות עסקים רווחיים ועתירי "פרנסה". העסקים הנמכרים הינם לרוב עסקים קטנים והניסיון מלמד כי מרביתם הינם עסקים כושלים אשר מסבים הפסדים תפעוליים ומצריכים "שריפת מזומנים" במקום רווח ופרנסה.
רבים מבעלי העסקים המפסידים מודעים לעובדה כי ישנם יזמים אשר מחפשים לצאת לדרך עצמאית ולרכוש עסק פעיל. הסברה כי "עדיף לרכוש עסק קיים וריווחי" מאשר להקים עסק אשר רב הנסתר בו על הגלוי מוביל כאמור לא פעם לרכישת עסק בו הקשיים מתגלים רק לאחר שהבעלים החדשים השקיעו כסף רב. על הקונה לערוך בדיקה יסודית לעסק (בדיוק כמו שהיה מבצע אילו היה רוכש רכב משומש) על ידי בעל מקצוע.
ישנן שיטות שונות להערכת שווי רכישת עסקים בחירת השיטה תעשה בהתאם לסוג העסק הנמכר ולמרכיבי הממכר, כגון: סוג הרכוש הקבוע, חוג לקוחות, מלאי מוניטין וכדומה.
שלבים הבסיסים ההכרחיים שאותם מבצעים רואי חשבון על מנת לבחון את הכדאיות של רכישת עסק.
- אמינות וסבירות נתונים: בדיקת נתונים לשם הערכת פוטנציאל הרווח שגלום בעסק הנמכר נקראים בהגהה המקצועית "דיו דליג'נס" או "בדיקת נאותות". רואי חשבון בוחנים את נתוני העסק המוצגים על ידי המוכר ובודקים אם סכום ההכנסות וסכום ההוצאות נכונים וסבירים ביחס לעסק העומד למכירה. לרוב, היזם המתחיל אינו מצויד בכישורים המתאימים על מנת להעריך סבירות של נתונים פיננסיים .בחינה זו יכולה למנוע הולכת שולל בידי מוכרים אשר הציגו מצגי שווא של עסקים ריווחים.
- שווי העסק: הפעולות שמבצעים רואי חשבון נועדו גם לשם הערכת שווי העסק לצורך ביצוע משא ומתן להשגת מחיר קנייה מיטבי לקונה. מחיר הקנייה המיטבי מגלם גם את שווי הרכוש, המלאי ואת הנכסים המוחשיים של העסק לרבות נכסי נדל"ן. כמו כן בוחנים רואי חשבון את שווי הנכסים הבלתי מוחשיים כגון רשימת לקוחות, כוחו של המותג ומעריכים את המוניטין של העסק.
- הערכת הסיכונים: בכל עסק קיימים סיכונים, אותם צריך לאתר, לאפיין ולנטרל. בשלב זה מתבצעת הערכת סיכונים שונים וסביבתיים המתלווים לעסק. לדוגמא, הקמת מסעדה באזור מגורים תתקל בקשיים בהשגת רשיון עסק או תלונות של שכנים, דבר שיכול להביא לסגירתה ולאובדן ההשקעה.
- תכנון מס: יש לבצע תכנון מס על מנת להגיע לצורת העסקה האופטימאלית, הן מבחינת מיסוי העסקה והן בקביעת אופי התנהלות העסק והמשמעות המיסויית הנגזרת מכך. יש מצבים בהם העסקה לא תצא לפועל אם המוכר ייווכח כי הוא נשאר עם סכום קטן משציפה לו, כך גם הקונה אשר מתבסס על ההנחה כי רשויות המס יכירו לו בסכום מסוים כהוצאה הקונה מצפה לרווחים או החזרים על השקעתו ורק תכנון מיסוי מסודר יכול למקסם אותם.
ישנן שאלות רבות: "איזה סוג עסק כדאי לקנות? איזה סוג עסק מכל העסקים שאתה מכיר הינם הריווחים והכדאיים ביותר?" התשובה היא חד משמעית, כל עסק אשר מנוהל בצורה מקצועית, נכונה וטובה, יביא רווח לבעלים, לפיכך ישנן שלושה כללי ברזל ליזם שמתעתד לקנות או לפתוח עסק חדש:
* רכוש כישורי ניהול, וידע לפתיחת העסק, זאת על מנת שתוכל להתמודד בקשיים שיצוצו בחיי היום יום של העסק.
* עולם העסקים הינו עולם קשה ואכזר ובעל עסק תמים או חסר כישורים מתאימים לא ישרוד בו, אם לא יצטייד ביועצים מתאימים החל בייעוץ ברכישה וכלה בייעוץ עסקי, שיווקי ומסחרי. בדוק וקבל המלצות לגבי אנשי המקצוע השונים המלווים את העסק. לדוגמא, הטכנולוגיה הקיימת כיום ניתן להפיק חשבונית אוטומטית וביצוע חיוב כרטיס האשראי ("סליקה") של הלקוח, באמצעות תוכנת הנהלת חשבונות אשר חוסכת למשתמש סכומים גבוהים לאין שיעור מעלויות השימוש בתוכנה.
* למד להקשיב לביקורת והסתכל על המציאות העסקית מבעד לפריזמה כלכלית טהורה.