חוסר ריכוז, איטיות, חולמניות, המנעות מהכנת שיעורי בית, קוצים באחוריים, חוסר שקט, קשיים חברתיים, קופצניות יתר - הורים רבים נתקלים בהתנהגויות אלה בחיי היומיום של ילדם, אבל חשוב להבין- האם לילדכם אכן יש בעיות קשב וריכוז או שהוא רק שובב?
הורים רבים נתקלים בתופעות אלו ועוד רבות אחרות ומתמלאים חששות לגבי ילדם: מה בדיוק הבעיה? האם אכן יש בעיה? כיצד הילד יסתדר בלימודים? מה יהיה בעתיד? למי פונים?
אודות הפרעת קשב וריכוז (ADHD)
הפרעת קשב וריכוז אינה מחלה אלא הפרעה קוגנטיבית-התנהגותית המשפיעה על כל תחומי החיים. למרות שהסימנים הראשונים מופיעים בילדות המוקדמת, היא איננה "חולפת" עם הגיל. בתקופת הילדות ההפרעה עלולה לבוא לידי ביטוי בקשיים תפקודיים בבית הספר ובחיי החברה. בחיים הבוגרים היא עלולה להתבטא בקושי בהתמדה וחוסר יציבות ביחסי עבודה ומשפחה.
מה עושים כאשר עולה חשד, כי אחד מבני המשפחה סובל מהפרעת קשב וריכוז?
למרות שלא ניתן לרפא הפרעת קשב וריכוז, קיימים טיפולים רבים המפחיתים את הסימפטומים, מפתחים דרכי התמודדות אלטרנטיביות עם ההפרעה בחיי היומיום, ובכך מאפשרים אורח חיים בריא ויצרני. מכאן שישנה חשיבות רבה לאבחון מוקדם ומדוייק, שיאפשר את התאמת הטיפול הנכון ביותר עבור הצרכים והמאפיינים היחודיים של כל נבדק. בין הטיפולים הנפוצים הקיימים כיום בשוק ניתן למצוא את הטיפול התרופתי (ריטאלין ודומיו), טיפול ריגשי-פסיכולוגי, הדרכת הורים, טיפול התנהגותי ועיצוב התנהגות, אימון קוגנטיבי, אסטרטגיות למידה, טיפול אלטרנאטיבי (צימחי באך, דיקור וכדומה) ועוד.
ככל שהאבחון מתבצע בשלב מוקדם יותר בחיי הילד, כך יתאפשר לו לרכוש את הכלים המתאימים, אשר יאפשרו לו להתמודד בצורה הטובה ביותר עם הקשיים כבר בשלב מוקדם זה של חייו, ולמנוע בעיות נלוות בעתיד.
אבחון מדוייק ? טיפול אפקטיבי ? מיצוי מירבי של הפוטנציאל
הגורמים המוסמכים לאבחון הפרעת קשב וריכוז, על פי החוק במדינת ישראל, הם נוירולוגים או פסיכיאטריים בלבד. במהלך האבחון עובר הילד סידרת מבדקים, הכוללים לרוב תשאול, בדיקה נוירולוגית ומבדק ממוחשב. ברגע שמתגלה חשד שלילדך יש הפרעת קשב וריכוז, יש לפנות לנוירולוג או לפסיכיאטר בקופת החולים שלכם ולקבוע תור לאבחון ההפרעה.
המבדק הממוחשב
ישנם כיום מבדקים ממוחשבים רבים בשוק בעלי מאפיינים שונים, שתפקידם לבחון את תפקודי הקשב ואת יעילות הטיפול התרופתי. מבדק ה- MOXO הינו מבדק ממוחשב חדש, שנבנה מתוך ראיית הצרכים של המאבחן, הילד והמטפל כאחד. המבדק אורך כרבע שעה ועושה שימוש בתמונות וקליפים והוא חווייתי לילדים ולמבוגרים כאחד. ה-MOXO הינו המבדק הראשון, המדמה את הסביבה הטבעית של הנבדק באמצעות שילוב מסיחים חזויתיים ושמיעתיים. למבדק ישנן שתי גרסאות: גירסה המותאמת לילדים (גילאי 7-13) וגירסה המותאמת למתבגרים ומבוגרים (מעל גיל 13).
המבדק מודד ומציג את הביצועים בארבע מדדים שונים של הפרעת הקשב: קשב, היפראקטיביות, אימפולסיביות ותזמון בנפרד תחת השפעת מסיחים שונים. מדדים אלו מרכיבים יחדיו את פרופיל הפרעת הקשב של הנבדק. הפרופיל האישי מאפשר לאיש המקצוע להבין טוב יותר את נקודות החוזק והחולשה של הנבדק על-פי ארבעת מדדי הקשב, וכתוצאה להתאים את הטיפול האופטימאלי ביותר ולהבנות סביבת עבודה יעילה, לפי תפקודו תחת המסיחים השונים.
מבדק ה-MOXO עבר תיקוף מדעי במרכז הרפואי הדסה, על-ידי ד"ר איתי ברגר, נוירולוג ילדים בכיר, היחידה לנוירולוגיה של הילד, ביה"ח הדסה והאוניברסיטה העברית, ירושלים. בנוסף, לוקח המבדק חלק במחקרים רבים ברחבי העולם.
לפרטים נוספים: www.neurotechsolutions.com