כשמדברים על ניתוח אף מדברים בעצם על טיפולים אסתטיים מאוד נחשבים שמבוצעים על ידי מנתח פלסטי מומחה רצוי בתחום בלבד שיש לו ניסיון רב שנים בתחום הספציפי מכיוון שניתוח כזה בהחלט דורש ראיה אסתטית לרבות תלת ממדית עם הבנה עמוקה של פיזיולוגיה נשימתית מעבר לכשרון ניתוח בתחום.
התהליך יתרחש בבית חולים בהרדמה מקומית עם טשטוש עמוק באמצעות מרדים מומחה וזאת בכדי שבמהלך ניתוח לא יחוש כלום המטופל. הוא יבוצע דרך נחיריים ומתקן אלת השלד הפנימי של האף בעצמות ובסחוסים ללא נגיעה בעור החיצוני.
קיימות כמה שיטות לביצוע ניתוח זה והינם ניתוח אף קלאסי שיבוצע דרך נחיריים באמצעות מנתח פלסטי במסגרת טיפולים אסתטיים ולא יהווה סימנים חיצוניים. רובם המכריע של ניתוחי אף יבוצעו באותה שיטה או בשיטה פתוחה שמחייבת צלקת חיצונית בין הנחירים. ניתוח זה יקנה גישה טובה יותר לסחוסים בקצה האף אבל תהינה נפיחות ממושכת יותר וגם עם המון סיבוכים.
השיטות לניתוח אף לא חדשות ולא מודרניות ואם זאת מדובר בניתוחים ותיקים בכירורגיה הפלסטית ובכלל ברופאה. למרות החידושים עדיין יבוצעו שינויים מאוד קטנים שיאפשרו לאף להראות במצב טבעי דהיינו בעל מראה טבעי.
האף משתנה בעקרון עד לערך בגיל 16-15 אצל נערה ובגיל 17 אצל בחור, ואז בעקרון רק ניתן לנתח. בניתוח אף המנתח מעצב את שלד האף כדי ליצור לו מראה חדש שישתלב בטבעיות עם שאר חלקי הפנים.
במהלך ניתוח אף יכול הרופא להקטין את האף או ליישר אותו או לקצר אף ארוך, לעדן אף שצורתו גסה, לשנות את הזווית בין האף והשפה העליונה, או אולי להקטין נחיריים גדולים ורחבים. לא פעם שהאף עקום כתוצר בעצם מהלידה עצמה של הוולד או הילד המתבגר ולעיתים האף עקום מחבלה. לעיתים מבנה מחיצת הסחוס שבאף גורם להפרעות נשימה. בניתוח אפשר לתקן מומים מלידה ופגיעות באף ובעצם לסייע רבות בעניין ההקלה על בעיות נשימה.
חשוב לציין כי כאשר באים להתייעצות עם מנתח פלסטי, הרופא נותן את המלצתו המקצועית והאסתטית לגבי הצורה הטבעית המתאימה ביותר. לפני הכול יבצע הרופא המחשה ישתמש הרופא בהדמיה ממוחשבת. אחריי תיאום בין המטופל לידי מנתח פלסטי שלו או במסגרת טיפולים אסתטיים שיבצע לרופא,תהיה בעצם הסכמה סופית לגביי עיצוב האף לשביעות רצון המטופל.
בדרך כלל, במציאות, התוצאות עולות על תוצאות ההדמיה, שכן במהלך ניתוח אף ניתן לבצע שינויים תלת-מימדים שלא יהיה אפשר לבצע באמצעות מחשב. הניתוח יבוצע בטשטוש או הרדמה מקומית ובמהלך הניתוח המנותח יהיה רגוע ולא ירגיש כלום אבל חשוב לציין שהמנותח יוכל לדבר עם המנתח ואף לפנות אליו. לרוב בגלל השפעת כדורים לא יזכור שום דבר המטופל. הנשימה תהיה דרך הפה והניתוח יערך בין שעה לחצי כשלאחר מכן יישאר המנותח בהתאוששות לכמה שעות תחת השגחה.