הקיבה מייצרת מיצי קיבה העוזרים לעכל את המזון. בין הקיבה לושט קיים שסתום שמטרתו למנוע ממזון וחומציות בקיבה מלחזור אל הושט. רפלוקס הוא בעיה בה השסתום הזה אינו פעול כהלכה והחומציות בקיבה חוזרת אל הוושט. רפלוקס הוא פעולה לא רצונית שמעוררת צרבות, כאבים והקאות. רפלוקס שכיח בקרב תינוקות ששוכבים במשך מרבית שעות היום. בקרב תינוקות רפלוקס בא לידי ביטוי בפליטות מוגברות פעמים רבות ביום וגופם נוקשה ומכווץ.
מדוע קיים ריפלקוס אצל תינוקות?
ריפלוקס קורה כאשר תינוקות הם סובלים משריר הטבעי חלש או שהוא נסגר חזק ודוחף את המזון כלפי מעלה. מבנה פיזיולוגי לא בשל בקרב תינוקות עלול להפחית את רמת התפקוד של השריר בין הקיבה לושט, עד להיות התינוק בן 18 חודש. פגים הסובלים מחוסר בשלות המערכת סובלים לעיתים מבעיית רפלוקס. מגיל 9-12 חודשים, רמת הרפלוקס פחותת בדרך כלל בהדרגה והוא חולף מעצמו עד גיל 36 חודש במרבית המקרים.
למה גורם הרפלוקס עבור תינוק?
חומציות הקיבה העולה לושט יכולה לגרום נזק לרירית של הושט. התינוק סובל מכאבים ופליטות רבות המאטות את קצב עלייתו במשקל. ריפלוקס עשוי לגרום להופעת דימום קל בצואה. בעיה אחרת של מחלת רפלוקס היא בעיות נשימה כמו אסטמה בהן הסמפונות מתכווצות בשל החומצה בושט. יש תינוקות הסובלים מפירכוסים, קשיי נשימה ועוד. סימנים באמצעותם ניתן לאבחן ריפלוקס חמור הם העדר עלייה רצויה של תינוק במשקל, אי שקט חמור של תינוק שיכול לנבוע מדלקת בושט וכן קשיי נשימה חמורים ומתמשכים.
כיצד מטפלים בתינוקות עם בעיית רפלוקס?
צריך להרפות את גוף התינוק באמצעות תרגילים ולתת לו מנות מזון פחותות לתכופות. אסור להאכיל את התינוק ולהשכיבו ללא המתנה של כמה שעות. צריך מייד לאחר מכן. יש להשכיב את תינוק עם בעיית ריפלוקס על כרית עם זווית של 30 מעלות. הכרית עם הזווית היא כרית מיוחדת שנועדה למטרה זו והשכבת תינוק על ערימת שמיכות לא תועיל. תינוק הסובל מבעיית רפלוקס יכול לשכב על הבטן רק במהלך היום תחת פיקוח הוריו ובלילה הוא חייב לשכב על הגב.
מאילו מאכלים כדאי להימנע בשל רפלוקס?
מאכלים ומשקאות המעוררים ומחמירים רפלוקס כוללים פירות הדר, תה, קולה, שוקולד ועוד. המאכלים והמשקאות האלה תורמים לזרימת חומציות שחוזרת אל הושט.
כרית עם זווית
תינוקות ובעיקר פגים הסובלים מבעיית רפלוקס צריכים מגוון פתרונות הגבהה לעריסה. קיימת כרית הגבהה כפולה לעריסה בעלת זווית שמקלה על בעיית ריפלוקס אצל תינוקות. לכרית יש מגע רך ונעים והיא מספקת לתינוק שינה טובה ונעימה. את הכרית עם הזווית של 20 מעלות מניחים מתחת למזרן העריסה ומכסים אותה עם הציפית הנעימה. קיימת גם כרית עם זווית שיש לה הגבהה בזווית חדה עוד יותר של 30 מעלות. כרית זו נועדה למקרים קיצוניים של רפלוקס והיא מספקת תמיכה לגוף התינוק ולא רק לראשו. הכרית עשויה מספוג קשיח ומלווה בציפית וסדין עם צמדנים. פתרון הגבהה למיטה של תינוק כולל כרית עם זווית בת 20 מעלות. רכישה של כריות מסוג זה עבור פגים, תינוקות מונעת אסטמה קשה, דלקות אוזניים ועוד.