בחירת מערכת תוכנה לאופטימיזציה של שרשרת האספקה
מערכות SCO פותחו בעשור האחרון ע"י מספר גופים המתמחים בתוכנות BEST OF BREED , ושימושן הולך וגובר.
התפתחויות טכנולוגיות שפותחו לאחרונה הביאו את המידע לחזית הקדמית של המקורות שגורמים לחברות אשר חושבות קדימה לפתח יתרון תחרותי ומקורי.
טכנולוגיות אלו מקנות את האמצעים לארגונים רבים לתאם את פעולותיהם, במאמץ לנהל טוב יותר את הארגון בכלל ואת שרשרת האספקה בפרט.
בבואנו לבחון מערכות ממשפחת ה SCO , (Supply Chain Optimization ( נחפש כמובן מלבד היתרונות הפונקציונאליים מערכת עם גוף יציב ואמין שממשיך לפתח אותה ומתחייב לשרות לתקופה של 7 שנים לפחות, וגורם ישראלי מקומי בעל צוות מיומן, יציב פיננסי וידוע ברמת שרות גבוהה.
אלו הם תנאי רקע חשובים ביותר אך בל נטעה – כל מערכת SCO נמדדת בשני פרמטרים מרכזיים:
א. בכמה יקטנו עלויות השרשרת
ב. בכמה תעלה רמת השרות שהארגון נותן ללקוחות
* רמות השרות נמדדות ב LFR – מספר שורות ההזמנה שיסופקו במלואן מהמלאי.
שני המדדים המפורטים מעלה (KPI ) מייצרים את ה- ROI של המערכת. לדוגמא, מערכת שתוריד 5% מעלויות השרשרת, אך תגרום להרעה של אחוז ברמת השרות הניתנת ללקוחות יכולה להיות בעלת ROI אפס או שלילי.
מערכות SCO מאופיינות ע"י השפעה רוחבית רבה בארגון וככל שהן יותר אינטגרטיביות, התוצאה הכוללת שתושג היא חיובית יותר.
המערכות המובילות בתחום כוללות לפחות שלושה מודולים :
- חיזוי
- ותכנון ביקושים
- מודל מלאי ורכש
מערכת מתקדמת בתחום חייבת להיות MULTI ESHELON הווה אומר מערכת בעלת יכולת מידול של מספר רמות בשרשרת האספקה כלומר מחסני אב, בנים וכו' , הקשר ביניהם ברמת LEAD TIME ו – EVERAGE DELAY . במידה ואין למערכת יכולת זו, היא תהיה מורכבת יותר לניהול ושליטה, ופחות אפקטיבית.
חשוב ביותר להבין את תפקידו של מודל החיזוי במערכת SCO :
א. מודל החיזוי נועד להציג את הביקושים לפריטים בעתיד, ע"פ מודל סטטיסטי אמין ויציב, כך שיהווה בסיס לתכנון הביקושים שהוא אוסף תהליכים הבנויים על מודל החיזוי.
ב. הרבה טועים בחשיבות מודל החיזוי - מודל חיזוי טוב, מסוגל ללמוד מהעבר ולנתח את שגיאות החיזוי של עצמו ולהשתמש בהן בצורה מתוחכמת במודל המלאי והרכש – סטיות הביקוש יקבלו ביטוי במלאי הביטחון כך שמשכך זעזועים זה יענה בצורה מיטבית לרעשים שזיהינו בעבר ואנו צופים בעתיד ( שונות הביקוש, שונות האספקה )
שגיאות החיזוי – 3 סטיות תקן |
תפיסת מודל חיזוי:
א. מערכות SCO ברמה גבוהה ינתחו את ההתנהגות הסטטיסטית של הפריט הן ברמה הכמותית והן ברמה של שורות הביקוש. התעלמות מניתוח כמות שורות הביקוש מציגה שונות ביקוש מעוותת ולכן מלאי הביטחון לא יהיו אמינים.
ב. מודל החיזוי הטוב יעשה שימוש במגוון רחב של פונקציות סטטיסטיות התואמות לסוגי פריטים השלבים שונים של חייהם ( מהיר, בינוני, איטי ) ויעשו זאת באופן אוטומטי. ( יש מערכות המצפות שהמפעיל יתאים את פונקציות החיזוי ולא ניתן לתחזק אותן לאורך זמן)
הגישה האוטומטית חשובה משום שאחת הבעיות הגדולות בשרשרת היא הרעש הסטטיסטי, והתערבות ידנית נוספת היא רעש על רעש דבר שמביא לעיתים להתבזרות של המצב.
ג. מודל חיזוי אמין חייב לפעול מלמטה למעלה – לחזות ברמת פריט , אזור מכירה
ולבצע אגרגציה של כל הפריטים והאזורים לרמות הגבוהות יותר (משפחת מוצרים, שווקים, כלל החברה וכו) שיטה זו נקראת MICROALOCATION .
מודל תכנון הביקושים ( המתופעל לרוב ע"י גורמי המכירות ) יאפשר להם לבצע על בסיס החיזוי את הפעילויות הבאות :
- תכנון תקציבי מכירה
-
שגיאות החיזוי – 3 סטיות תקן |
תיקון תקציבי מכירה בתגובה לשינויים במכר בפועל
- תכנון מבצעים
- השקות חכמות של מוצרים חדשים
- הפעלת גורמים מסחריים משפיעים
אחרון חביב נתייחס למודל המלאי והאספקות :
א. מודל מלאי מתקדם יאפשר לחברה לבצע תכנון של רמת השרות הגלובאלית מהמחסן מול שווי המלאי הגלובלי ויאפשר תכנון אסטרטגי כמצורף בתמונה מטה
.
ב. מודל זה אמור לתרגם את המטרה לרמת פריט בצורה שתאפיין לכל פריט רמת שרות מיטבית הולמת את מאפייניו. היכולת לקבוע רמת שרות פרטנית ולא "למרוח" את היעד על כל האוכלוסייה בצורה שווה תביא לנו חסכונות של % 10 עד 20 % בשווי המלאי למול אותה רמת שרות ממוצעת שהיא היעד.
ג. מודל המלאי יהיה אינטגרטיבי עם מודול החיזוי ועם מודול תכנון הביקושים, ויאפשר למנהלי שרשרת האספקה להיגמל מקבצי האקסל העוברים בין המחלקות . הפעולה האינטגרטיבית תביא את ההצטיידות לתאימות מלאה עם כלל הגורמים באופן אוטומטי.
ד. מודל מלאי איכותי יהיה ריאקטיבי אך בצורה מהימנה ושמרנית. המודל חייב לזהות שינויים בביקושים ולהגיב מהר כדי שפריטים לא יכנסו לסיכון של חוסר , ובאותה נשימה אסור לו להגיב בתופעה הידועה "היסטרסיס" שמשכיבה לנו שנות מלאי שאין דרך להפטר מהן ע"י ביקוש רגיל אלא רק ע"י מבצעים או מכירות חיסול.
ה. מודל המלאי יהיה אוטומטי ויציף למעתדים את הפריטים שהגיע הזמן לרכוש בצרוף מידע אינטואיטיבי מסביר לכמויות שנקבעו .
כתבה שפורסמה באתר פורום לוגיסטיקה