מערכת נידוף עשן קיימת בכל מטבח תעשייתי והינה מערכת שתפקידה לקלוט ולפלוט עשן, חום, אדים ושומן מהמטבח החוצה.
מערכת נידוף העשן כוללת:
מנדף – קולט אדים מנירוסטה הממוקם מעל עמדות הבישול ו/או הטיגון.
תעלות מקשרות ומרכזיות – תעלה מקשרת בין מנדף למערכת סינון ולמפוח. במידה וקיימים מספר מנדפים, כל תעלה מקושרת לתעלה מרכזית המובילה למערכת הסינון ולמפוח.
מערכת סינון - מערכת הכוללת סוגים שונים של מסננים האמורים לסנן את האוויר ספוג השמן הנפלט לאוויר.
מערכת שאיבה - מערכת המורכבת ממנוע המחובר למפוח. על ידי סיבוב המפוח נוצרת שאיבה של אויר מהמטבח החוצה.
ישנן מספר סיבות עקריות מדוע חשוב להקפיד על ניקוי מנדפים, ניקוי ארובות ותחזוקה שוטפת של מערכת הסינון והמפוח:
בטיחות
שומן המצטבר במנדף, בתעלה, במערכת הסינון ובמפוח יכול להיות בעיה גדולה.
שומן עלול להתלקח כשהוא מוצק, נוזלי או במצב של גז ולגרום לשריפה.
מחצית מהשריפות האלה מתחילות במטבח. הגורמים לשריפות הם בדרך כלל ציוד מסוים שיש במטבח, שמן מטיגון בשמן עמוק, שריפות בתנורים ובמשטחי צלייה. בנוסף, שריפות עלולות להיגרם משומן שהצטבר במנדפים ובתעלות. הכל מתחיל באזור המנדף.
כל מה שקורה אחרי התלקחות להבה, תלוי ברמת התחזוקה של מערכת נידוף העשן ומערכת כיבוי האש האוטומטית.
הקפדה על ניקוי מנדפים, ניקוי ארובות ותחזוקה נכונה של מערכת הסינון והמפוח יכולה לצמצם משמעותית את הסיכוי לשריפה.
שמירה על מערכת נידוף העשן
טיפול תקופתי וקבוע במערכת נידוף העשן יכול לסייע לשמירה על המערכת במצב אופטימאלי לאורך שנים, יכול למנוע תקלות, נזילות וסתימות ולחסוך זמן וכסף יקרים.
שומן המצטבר במערכת נאגר ועם הזמן מתחיל לטפטף ולנזול הן מהמנדף, הן מהארובות והן ממערכת הסינון והמפוח. נזילות השומן עלולות להחמיר עם השנים ולהוות מטרד לעבודה שוטפת של העסק.
הקפדה על ניקיון והיגיינה בסביבת המטבח ושמירה על איכות הסביבה
יתרון נוסף בביצוע ניקוי מנדפים, ניקוי ארובות ובטיפול קבוע במערכת נידוף העשן הוא סביבת העבודה שנשמרת נקייה וברמת היגיינה גבוהה. סינון האויר הנפלט החוצה תורם לשמירה על איכות הסביבה.