השקעות נדל"ן למתחילים
במציאות הכלכלית של שנת 2011 בישראל מדובר רבות על שוק הנדלן הסוער עם עליות מחירים משמעותיות בכל הארץ, שינויי חקיקה ורגולציה שהממשלה והמערכת הפיננסית מנסות לעשות כדי לסייע לשוק וכדומה. בנוסף זהו צפויה להיות שנה שבה בעולם ההשקעות יהיה יותר קשה להשיג תשואות גבוהות, לאחר היציאה מהמשבר והתשואות הגבוהות של 2009-2010 ובסביבת ריבית שעדיין ברמה נמוכה. לכן, ומסיבות אטרקטיביות ויוקרתיות אחרות, השקעות נדל"ן הן אפיק השקעה מעניין וכדאי לרוב סוגי המשקיעים.
אנשים שלא מכירים את התחום של השקעות נדלן שומעים מונחים כמו נדל"ן מניב, דירות להשקעה, השבחת נכס וכדומה ולא בטוחים מה המשמעות של כל זה ואיך ניתן בכלל לבצע השקעות נדל"ן, הרי רובנו לא טייקונים בעלי נכסי נדל"ן מניב בכל העולם. נסקור את הסוגים העיקריים של השקעות נדל"ן בישראל.
השקעות נדל"ן מניב – לא רק בנייני משרדים
עבור אנשים רבים, המונח נדל"ן מניב מצטייר כתחום השקעות שכולל רק רכישת בנייני משרדים ענקיים או בעלות על קניונים ושטחי מסחר, אלו אמנם השקעות נדל"ן מניב בהיקפים גדולים וזהו הסוג שקוראים עליו בעיתונות הכלכלית אך יש גם השקעות נדל"ן סולידיות יותר לגבי נדל"ן מניב. עבור משקיע קטן, הכוונה באופן כללי היא רכישת דירות שלא למטרות מגורים של המשקיע עצמו אלא השכרתן וקבלת דמי שכירות שוטפים.
בכך המשקיע מקבל תזרים מזומנים קבוע בכל חודש, בעזרתו הוא יכול לכסות את הלוואות הרכישה ואולי להרוויח מעט ולאחר כיסוי ההשקעה הרווח הוא מלא. תשואה ממוצעת של השקעות נדל"ן מניב לגבי דירות היא כ-6% בשנה.
עליית ערך של דירות להשקעה
תחום נוסף של השקעות נדל"ן ששומעים עליו רבות לאחרונה הוא דירות להשקעה. באפיק השקעה זה המשקיע רוכש את הדירה מתוך מטרה להחזיק בה עד אשר ערכה יעלה מספיק מבחינתו והוא ימכור אותה ברווח הון משמעותי, קנה דירה בחצי מיליון ₪ ואחרי 10 שנים ערכה מיליון אז הוא הרוויח (ברוטו) חצי מיליון ₪.
השקעות נדל"ן של דירות להשקעה כוללות מגורים של המשקיע בנכס או השכרה של הדירה וכך גם מדובר על נדל"ן מניב וגם עליית ערך ומכירת הדירה לאחר תקופה.
השקעות נדל"ן עקיפות
לא עבור כל השקעות נדל"ן חייבים להוציא סכומים גבוהים ולקחת משכנתא, ניתן לבצע כיום השקעות נדל"ן באופן עקיף, דרך הבורסה. אלו השקעות נדל"ן ללא אחזקה ישירה בנכס אלא באמצעות ניירות ערך למיניהם. השקעות נדל"ן עקיפות אלו לא כוללות התעסקות עם נדל"ן מניב או דירות להשקעה באופן ישיר כמובן.
• רכישת מניות של חברות בנייה, חברות מגורים, חברות השקעה בנדל"ן מניב בישראל ובעולם וכדומה (כולל בקרנות נאמנות).
• רכישת אגרות חוב של חברות אלו.
• רכישת תעודת סל אשר עוקבת אחרי מדד הנדל"ן בבורסת תל אביב – מדד אשר כולל את מניות חברות הנדל"ן והבנייה הגדולות במשק.
• השקעה בחברות נדל"ן בח"ל באמצעות קרנות נאמנות, תעודות סל או מניות ישירות בבורסות בינ"ל.