תמ"א 38 – תוכנית לחיזוק יסודות מבנים נגד רעידות אדמה
תמ"א 38 הינה ראשי תיבות של תוכנית המתאר הארצית 38. התוכנית נערכה בשנת 2005 על ידי הועדה להיגוי נגד רעידות אדמה בישראל. גילו שבישראל מבנים רבים לא מוכנים למצב של רעידת אדמה ולא מחוזקים לפי התקן (תקן 413 הינו התקן לחיזוק מבנה). רוב הבניינים לפני שנות ה 80 זקוקים לחיזוק.
עיקרי תמ"א 38
זכויות הבנייה מועברות ליזם והוא בתמורה מחזק את הבניין נגד רעש אדמה. הפרויקט היה אמור להיות משתלם ליזם בשל זכויות לבנייה על גג הבניין והוספה של דירות שאותן הוא יכול למכור. עם הזמן נוספו לתמ"א 38 עוד הטבות לדיירים, ביניהן התקנת מעלית בבניין, שיפוץ הלובי, חידוש של חזיתות הבניין, מרפסות שמש ועוד ועוד. היום הדיירים כבר מומחים בנושא ויודעים לדרוש מהיזם.
בעיות בתמ"א 38
התוכנית נראתה מוצלחת בתחילת דרכה, כולם מרוויחים המדינה מרוויחה חיזוק מבנים בלי להוציא שקל מהקופה הלאומית. הדיירים מרוויחים בניין מחוזק, מעלית, ממ"ד, מרפסות וכו בלי לשלם. ליזם יש רווח יפה ממכירת הדירות. אלה שזהו לא בדיוק המצב, עד היום סיימו פרויקטים בודדים. סעיף 23 לתמ"א 38 מתיר לרשויות מקומיות "לשחק" עם הסעיפים של החוק. בזמנו חוקקו אותו בגלל הצורך לחזק את התוכנית. בפועל כל מועצה מקומית מחליטה על התקנות שלה, אחת לא מוכנה להוציא היתר לפרויקט בלי פתרון חניה, אחרת לא מוכנה להרחיב את גבולות הבניין מעבר ל 2 מטר.
הפתרון לא כל כך מסובך, אפשר להקים ועדה שתהיה מעל המועצות המקומיות. כל תפקידה יהיה הוצאת היתרים לפרויקטים של תמ"א 38. זאת תהיה המומחיות שלהם והם יפעלו לפי הנחיות כלל ארציות. בינתיים המצב הגיאולוגי של ישראל לא משתנה אז עדיך שנתחיל לחזק את המבנים. דבר אחרון, התשדירים בערוץ 2 שבהם הממשלה משקיעה הון עתק, הם לא יביאו לחיזוק יסודות הבניינים.