מספרי סיפורים
מאז ומעולם היווי מספרי הסיפורים תפקיד חשוב בקהילות השונות. תפקידם העיקרי בקבוצה היה להיות כמעין מורי דרך של החיים, " הם לימדו על העבר, הסבירו את ההווה וחזו את העתיד". מספרי הסיפורים שימשו כסמכויות רוחניות ואף פטרו בעיות אישיות וקהילתיות באמצעות משל וסיפור והחשוב מכל הם הדגישו את הערכים עליהם מובנית הקבוצה.
אנו יודעים כי הסיפור היה האמצעי היעיל ביותר להעברת מסרים, ובתקופה בה האוכלוסייה אנאלפביתית וחומרי הכתיב אינם היו זמינים,היו אלו מספרי הסיפורים אשר מילאו את חלל הבערות.
בצל המלוכה זכו מספרי הסיפורים לכבוד וליוקרה, לא פעם שימשו מספרי הסיפורים כיועץ ראשון למלך. אם השנים קיבלו מספרי הסיפורים גם תפקיד בידורי, כלומר לא רק סיפורי תבונה ודעת, אלא הם סיפרו סיפורים המנעימים את הזמן. בירידים ובשווקים עמדו מספרי סיפורים על במה או קופסא כשהאנשים מסתודדים סביבם ותמורת מטבע זהב או תפוח אדמה סיפרו על בת מלך שהתאהבה בקבצן או מפלצת שבוכה בכל פעם שהיא טורפת. כך עברו ונדדו מספרי הסיפורים ממקום למקום וסיפרו את שבאמתחתם. אם הם היו מספרי סיפורים טובים, הם זכו לארוחה דשנה ומיתה חמה ואם היו מספרי סיפורים חלשים זכו ללינה בחוץ ועוד יום של רעב. היה זה בית ספר קשוח בו למדו המספרים את המיומנות של מספרי הסיפורים. אגב עד היום באיחוד האירופאי ישנה תעודת מספר סיפורים ומספרי סיפורים יכולים להציג אותה בפני כל בית מרזח באירופה כהוכחה מקצועית ולכות בהופעה, ארוחה ולינה מובטחת .
בארצות המזרח נהגו מספרי הסיפורים ללוות עצמם בכלי נגינה, כשהמוסיקה משלימה את הסיפור. חכמתו של אדם נקבעה לפי יכולת הדמיון והאלתור ולכן מספרי הסיפורים היו מכובדים על הבריות. מספרי הסיפורים היהודים מהמזרח היו בקשר הדוק עם עמיתיהם מהמערב (אם כי יש להניח כי תפקידם "המשני" היה במסחר) ולא פעם היוו צינור מעבר של סיפורים ממקום אחד בעולם למשנהו , כך למשל קובץ הסיפורים "אלף לילה ולילה" תורגם בפעם הראשונה ל...יידיש! כן, כן.
בדת היהודית מהווים מספרי הסיפורים תפקיד חשוב מאד בקהילה, מקום הופעתם הוא בית הכנסת.
מספר סיפור נקרא דרשן או מגיד. דרשן שאינו יודע את רזי המקצוע של מספרי הסיפורים אינו יכול להיות דרשן. בתחומי המחקר הפולקלוריסטי, מהווים מספרי הסיפורים נקודת התאמה לדרכי חיים ומחשבה וסגנונות יצירה . דרך מספרי הסיפורים ניתן לגלות היכן גרו האנשים, מה אכלו, במה האמינו ועוד תחומי חיים רבים.
אם המצאת הדפוס ירדה יוקרתם של מספרי הסיפורים. את תרבות הפנאי העבירו האנשים לסלון ביתם, לספריות ולספרים. ההתפתחות התכנולוגית ושיפור תחומי המדיה היוו תחרות קשה לנושאי עמל הסיפורים.
כיום מורגשת התעוררות ורצון של החברה שוב לחזור לאותה אומנות ישנה. בה הקהל חש את הנוף, המוסיקה, הריח והעלילה בדרכים שהטכנולוגיה הגבוהה ביותר אינה יכולה להגשים. בתי ספר חדשים למספרי סיפורים נפתחים לצד אלו הוותיקים .פסטיבלי מספרי סיפורים פזורים בכל העולם ולא ירחק היום בו מספר סיפורים שוב יעמד בכיכר השוק (או הקניון) ויציגו את אמתחתם כחלק אינטגראלי
מחיי היום יום