חשבתם פעם עד כמה נקייה המסעדה בה אתם אוהבים לאכול? עד כמה בעלי המקום דואגים להיגיינת המטבח? האם העובדים דואגים לרחוץ ידיים לפני בישול והגשת האוכל? והאם מקפידים לנקות את כל, אבל ממש את כל המטבח בתדירות גבוהה?
האמת היא שעד היום, בכל פעם שאני התיישבתי במסעדה לאכול, תמיד הלכתי לשירותים כדי לבדוק איך הם נראים ועד כמה הם נקיים. משום מה, תמיד חשבתי שאם השירותים נקיים ו/או מעוצבים בצורה מדליקה, זה אומר שכל המקום נקי ושבטוח לאכול שם.
אבל יום אחד יצא לי לדבר עם חבר שהוא הבעלים של כמה מסעדות באזור המרכז. הוא הסביר לי שאמנם ניקיון של שירותים במסעדה או בבית קפה זה באמת מאוד חשוב, אבל יש עוד כמה דברים מאוד חשובים כמו היגיינה וניקיון במטבח – הרי בסופו של דבר אני אוכלת את האוכל שמתבשל שם...
"אוקיי" אמרתי לו בשיחה שלנו, "אז בטח עובדי המטבח דואגים לשטוף את הרצפה בסוף כל יום ולחטא את אזור השיש והכיריים והתנורים." להפתעתי הרבה הוא הניד בראשו והסביר שיש עוד כמה דברים שצריך לדאוג להם, כמו הניקיון והתחזוקה של מערכת נידוף העשן. כמובן ששאלתי מה זה, כי בחיים לא שמעתי על דבר כזה... אז הוא הסביר לי שיש בכל מטבח, מעל אזורי הבישול, קולטי אדים ועשן שנקראים מנדפים, ומהם יוצאות ארובות שלוקחות את כל העשן מהבישולים החוצה. כל העסק הזה עובד בעזרת מפוח ומסננים שנמצאים בתוך מערכת הסינון ודואגים לסנן את האויר שיוצא מהמטבח החוצה. כששאלתי כמובן איך דואגים לניקוי של המערכת הזאת, התברר לי שיש חברות שמתמחות בתחום הזה: ניקוי מנדפים, ניקוי ארובות ותחזוקה של מערכות סינון.
"כל כמה זמן צריך לעשות ניקוי כזה" שאלתי אותו. "כל חצי שנה או שלושה חודשים, תלוי במה שמבשלים במטבח". אצלו במסעדות למשל הוא עושה ניקוי מנדפים כל חצי שנה.
אחרי השיחה הזאת חשבתי לעצמי שחבל שאני לא יכולה לעשות סיור מטבח בכל מסעדה שאני אוכלת בה, כמו שאני עושה סיור שירותים...