עד לא מזמן גרתי במרכז של מרכז תל אביב, מקום שיש בו מלא מסעדות, בתי קפה ופאבים. בדיוק חודשיים אחרי שחתמתי על חוזה שכירות, גיליתי שמתחילים לשפץ את החנות שנמצאת בדיוק מתחת לדירה אותה שכרתי, ושעומדים לפתוח שם מסעדת גורמה.
וואללה חשבתי לעצמי, סבבה, יהיה איפה לאכול בשישי בערב כשמתחשק משהו טעים ואין כוח לנסוע להורים.
אחרי בערך חודש של שיפוצים נפתחה לתפארת מדינת ישראל אחלה מסעדה, אפילו הזמנתי את ההורים שלי לאכול איתי שם פעם אחת. אבל אחרי כמה זמן התחלנו אני ושותפיי לדירה ולביניין להריח ריחות מהבישולים בערך מהשעה 11 בבוקר ועד השעות הקטנות של הלילה.
מכיוון שבעלי המסעדה שכרו את אחת הדירות שלידנו, התחלנו לדבר איתם על הנושא ולשאול כל מיני שאלות איך אפשר לטפל בכל נושא הריחות שכבר הפך קצת למטרד. בעלי המסעדה, חבר'ה צעירים ונחמדים בני גילנו, הסבירו לנו שהכל תלוי בתחזוקת מערכת נידוף העשן במסעדה ובאיזו תדירות מבצעים ניקוי מנדפים, ניקוי ארובות, וטיפול במערכת הסינון והמפוחים.
"רגע רגע רגע", אמרתי ישר, "מה זה בכלל מערכת נידוף עשן?" שאלתי והחבר'ה ישבו איתי והסבירו שיש בכל מטבח של מסעדה מן קולטי אדים גדולים כאלה שנקראים מנדפים, והם מתחברים לתעלות שמובילות את כל העשן של הבישולים מהמסעדה החוצה. תודו שאף פעם לא חשבתם שיש כאלה דברים במסעדות... לי לפחות לא היה מושג.
מסתבר, כך הם סיפרו לי, שהמשרד לאיכות הסביבה ואנשים מכיבוי אש יושבים להם על הראש בשביל שיביאו להם כל מיני אישורים שהמערכת נקייה ושהכל פועל כמו שצריך. לי זה היה נשמע ממש כאב ראש אז הם המשיכו להסביר לי שצריך לבצע ניקוי מנדפים וניקוי ארובות כל שלושה חודשים או חצי שנה - ממש ככה - ושאם הם לא מציגים לרשויות את האישורים המתאימים, המסעדה יכולה להיסגר.
"מי בכלל עושה דבר כזה?" ישר שאלתי. הם הסבירו לי שיש חברות שמגיעות בלילה, כשהמסעדה סגורה, בשביל לעשות את הניקוי הזה. "איזו עבודה" חשבתי לעצמי... אבל בתוך תוכי קיוויתי שהם כבר יעשו את זה כדי שאני אחזור להריח את ריחות הרחוב של תל אביב ולא את ריח התבשיל האחרון שהשף של המסעדה החליט לבשל באותו יום...
ניקוי מנדפים וארובות - מי חשב על זה בכלל?
ואני רק רציתי לאכול ארוחה טובה בערב שישי...