בס"ד.
פרשת "יתרו"
מתוך עלון "חוויית השבוע" של "החוויה היהודית"
"ואתה תחזה מכל העם אנשי חיל, יראי אלוקים אנשי אמת שונאי בצע...ושפטו את העם בכל עת" (שמות י"ח/כא'-כב').
יתרו, חותן משה, מייעץ לו למנות שרים ודיינים לבני ישראל, שישפטו את העם ויעזרו למשה בהנהגת העם. מנהיגים אלה צריכים להיות בעלי תכונות מנהיגותיות וכישורים ברמה גבוהה: "אנשי חיל, יראי אלוקים, אנשי אמת, שונאי בצע". ארבע התכונות שנימנו, מתייחסות בעיקרן לאופי, יושר והגינות.
מדוע לא מצא משה לנכון למנות שרים ושופטים כדי לסייע לו בהנהגת העם? מדוע המתין להצעת יתרו חותנו? - משה, כשליח האל, ציפה אולי מבורא עולם למינוי מנהיגות מקרב העם. בא יתרו והבהיר לו כי לא יתכן שיעשה הכל לבדו: "נבול תיבול גם אתה, גם העם הזה אשר עמך, כי כבד ממך הדבר, לא תוכל עשוהו לבדך" (י"ח/יח'). משה למד מיתרו כי גם הנהגה עפ"י הקב"ה - מותנית בהבנה אנושית וביישום באמצעות בני אדם כי האדם שותף לבורא עולם. התורה האלוקית איננה מקוימת בכח ניסי, אלא ע"י אנשים בכח הבנתם, תבונתם ומגמתם של מנהיגים המקבלים את התורה מרצונם והם נכונים להנחיל תורה לדור הבא.
רבנו בחיי, מדגיש כי כל התכונות-המידות המוזכרות, כלולות ב"אנשי חיל". הם צריכים להיות אמיצים, נחרצים, בעלי אומץ לב, אך עליהם לשלב תכונות מוסריות להנהגתם - "שונאי בצע". הלמדנות חשובה מאוד בתורתנו, אך מה שקובע הוא התנהגות המנהיג, המוסריות שבו, ומידותיו.
בספר דברים, משה מתאר את מינוי הנבחרים ואומר: "ואקח את ראשי שבטיכם, אנשים חכמים נבונים וידועים, ואתן אותם ראשים עליכם..." (א'/טו'). על המנהיגים להיות בעלי שלוש תכונות נוספות וחשובות: חכמה, תבונה וידועים לציבור. בנוסף לארבע התכונות הראשונות הקשורות בעיקרן למידותיו של המנהיג, הפעם מוסיפים שלוש תכונות ברורות למנהיג, שיהיה חכם ונבון, למדן, מבין דבר מתוך דבר ,איש אינטלקטואל. הרמב"ם מציין שהחכמה היא השלמות עליונה, ומשמעותה הכרת האמיתות האלוקית.
תכונה נוספת ומשמעותית היא: "וידועים". היינו, המנהיג צריך להיות ידוע לציבור, מקובל על הבריות, מחובר לאנשים, עוזר ומסייע. עליו "לשווק" את עצמו כדי שיכירוהו. משה שהיה איש האלוקים - איש נסים - היה מהיר משפט , ידע מיד היכן הדין נוטה ולכן לא ציוה לעשות פשרה. אך כשירבו הדיינים, מציין הנצי"ב, הם יעשו פשרות כדי להביא לשלום בין כולם.
אם נבחן היטב את 4 התכונות המנהיגותיות שבספר שמות - שממוקדות במידות, ונוסיף עליהן את 3 התכונות שבספר דברים - שמתייחסות לחכמת המנהיג - שיהא שכלתן, בעל אוצר בלום של ידע במוחו, נבין שמאז ועד היום תכונות מנהיגותיות אלו תקפות. יושר, הגינות, אמת, אהבה בין אנשים בעלי הליכות עולם הוגנות, לימוד מתמיד של תורה ודעת - במיצוי היכולת האינטלקטואלית ובהנחלת תורה לדור הבא, הן תכונות חשובות ביותר למנהיג.
אנו רואים כי מינוי מנהיגים, התנהלותם האישית בהנהגת העם והשפעתם על גיבוש העם חשובה ורבה ביותר. התכונות המנהיגותיות, במידות ובחכמה, הנלמדות בפרשת "יתרו" - לפני מתן תורה ואחריה -טרם כניסתם לארץ, מהוות מודל נפלא ליישום לדורנו בכל הרבדים, והן תקפות מאז בניית העם היהודי ועד היום - בארצנו המובטחת, הנצחית!
ד"ר יחיאל שרמן
www.h-y1.fav.co.il