ההחלטה על מעבר אל בית אבות איננה, ברוב המקרים, החלטה קלה. להחלטה הזו יש השלכות לא רק על הדייר העתידי או הדיירים העתידיים אלא גם על בני המשפחה ועל החברים הקרובים. ההחלטה על המעבר יכולה להתקבל בדרכים רבות. ההחלטה על מעבר אל בית אבות יכולה להתקבל על ידי גורמים שונים וניתן לחלק אותם לכמה סוגים כדי להבין טוב יותר את התהליך של קבלת ההחלטה ואת הגורמים שפועלים עליו ובמהלכו. חשוב לציין כאן שתי נקודות: נקודה ראשונה: הסוגים השונים אינם תמיד טהורים ויש פעמים רבות פעולה של כמה גורמים ברמות שונות של מעורבות. נקודה שנייה: מדובר בקווים כלליים מאד שנועדו רק להעניק רושם כללי ונקודת פתיחה להכרת הדרכים השונות שבהם יכול להתנהל תהליך הבחירה של בתי הורים.
הדייר העתידי
ראש וראשון למחליטים על מעבר אל בית הורים הוא הדייר העתידי או הדיירים העתידיים. כאשר אנשים מגיעים לגיל מסוים הם עשויים להרגיש שהגיע הזמן לשנות את סגנון החיים שלהם ואת הצורה שבה הם חיים. אנשים רבים מחליטים בשלב מתקדם של החיים שהם מעוניינים לוותר על חלק מהעצמאות שלהם – חלק קטן או חלק גדול, תלוי בהרגשה האישית – ולעבור אל בית אבות מסוג שמתאים להם. במקרה זה תהליך הבחירה של בית אבות ייעשה בשליטתם המלאה של המחליטים עצמם. הם כמובן עשויים להיעזר בעצות של חברים ובני משפחה ובייעוץ חיצוני מכל הסוגים, אבל הדיירים העתידיים הם אלה שיקבלו בסופו של דבר את ההחלטה והם אלו שיובילו את התהליך של הבחירה של בית אבות.
בני המשפחה
ישנם מקרים רבים שבהם ההחלטה על מעבר אל בית אבות נובעת מהרצון של בני המשפחה. ישנם מצבים שבהם מדובר בהורה שאיננו במצב לקבל החלטות ולכן על בני המשפחה להחליט עבורו. ישנם גם מקרים שבהם בני המשפחה מחליטים עבור הורה או קרוב אחר מבלי להקשיב לרצון שלו. למרבה הצער מקרים כאלה מתרחשים ולא תמיד לקשיש ניתנת זכות הדיבור או שהרצון שלו נדחה מפני רצונם של בני המשפחה. כך או כך – וחשוב לציין שיש כמובן הבדל גדול בין שני המקרים הללו – תהליך הבחירה של בית אבות שמנוהל על-ידי בני המשפחה מאופיין באלמנטים שונים ונושא צורה אחרת.
גורם חיצוני
עבור קשישים עריריים לעיתים ההחלטה על בחירתם של בתי הורים נופלת בידי גורם חיצוני ומקצועי שאיננו מעורב תמיד רגשית בנושא. מובן מאליו שישנם אנשי מקצוע שגם מעורבים רגשית בעבודתם, אך אין זה כך בכל המקרים. תהליך הבחירה של בית אבות שמבוצע על-ידי גורמים חיצוניים שאינם בני משפחה וייתכן שהקשר שלהם לתהליך נובע מתוך מחויבות לעבודה שלהם ולא ממקום רגשי עשוי להתאפיין בשיקולים שלעיתים לא יהיו זהים לשיקולים של בני משפחה או של הדייר עצמו.
שיתוף פעולה
בהרבה מקרים, תהליך הבחירה מתאפיין בשיתוף פעולה בין הגורמים השונים שהוזכרו לעיל. תהליך אידיאלי של בחירת בית אבות ייעשה באמצעות שיתוף פעולה של גורמים שונים. הרצון והצרכים של הדיירים העתידיים יעמוד במקום ראשון אך הם ייעזרו בחוות דעת של גורמים מקצועיים שיוכלו לסייע להם בבחירה והם יתחשבו גם ברצונות ובצרכים של בני המשפחה הקרובה.