בקניית אקווריום כמובן שיש חשיבות למראה הכללי של האקווריום, גודל, עיצוב, סוג דגים- דגי נוי או דגים אחרים וכדומה...
אך יש לזכור כי ישנה חשיבות גדולה יותר לבחירת הציוד הנכון עבור האקווריום שלנו וזה תוך מחשבה על התוצאה הסופית בה חשקנו.
מבנה של אקווריום
נתחיל מהלב הפועם של המערכת וזו כמובן מערכת הסינון של האקווריום. סוגי הפילטרים מתחלקים באופן כללי לשניים: פילטר פנימי ופילטר חיצוני. הסינון עצמו מתחלק לשלוש פעולות:
- סינון פיסי: מטרתו סינון חלקיקים המרחפים במים על ידי צמרפרלון וספוגים.
- סינון כימי: סינון רעלים ומומסים מהמים המתבצע על ידי פחם,סופחי אמוניה, ניטריט וניטראט וכן סופחי פוספאטים.
- סינון ביולוגי: סינון המתבצע בתהליך טבעי שבו בקטריות"חיוביות" מפרקות מהמים שיירי חומר אורגני, אמוניה וניטרט.
קיים מגוון רחב של פילטרים מסוגים שונים, כאשר לכל סוג קיים היעוד שלו, החל מפילטר ספוג לאקווריומים קטנים ואקווריומי שרצים ועד פילטרים חיצוניים המיועדים לאקווריומים גדולים או אקווריומים המאוכלסים בצפיפות.
ההמלצה הגורפת היא כי לא משנה איזה סוג פילטר נבחר, נשתדל שיהיו תמיד לפחות שני סוגי סינון, פיסי וכימי או פיסי וביולוגי על-מנת שנוכל לשמור על מים נקיים ומאוזנים באקווריום וכך להבטיח את יציבות המערכת לאורך זמן. הפילטרים המומלצים ביותר הם פילטר מפל, פילטר דוד וכן פילטר רטוב/יבש שכן שלושת אלה מבצעים סינון פיסי טוב וסינון ביולוגי מעולה.
חמצון בריכות נוי
לאחר שהבנו את חשיבות הסינון, נפנה למלאכת החמצון. כידוע לכולנו, רוב בעלי החיים זקוקים לחמצן על-מנת להתקיים ודגים אינם שונים, השוני הוא בכך ששוכני האקווריום "נושמים" את החמצן לו הם זקוקים מן המים ולא מהאוויר ולכן יש לדאוג לחמצון טוב ותמידי של מי האקווריום. חמצון יעשה על-ידי הוספת צמחים חיים המספקים חמצן למים בתהליך הפוטוסינתזה או על-ידי הרעדת פני המים באמצעות משאבת אויר או משאבת מים ולעיתים אף שילוב בין שלושת האפשרויות, תלוי באופי האקווריום.
ברוב האקווריומים, או יותר נכון לומר לרוב דגי נוי או בריכות נוי, קיימת חשיבות לשמירה על טמפרטורת מים יציבה, שמירה על הטמפרטורה תעשה באמצעות גוף חימום משולב עם תרמוסטט, כאשר חוק האצבע קובע כי עוצמת המחמם צריכה להיות מותאמת לנפח המים ביחס של וואט אחד לכל ליטר מים, כלומר אקווריום בנפח 100 ליטר, זקוק לגוף חימום בעוצמה של 100 וואט.
כפי שצוין בתחילת המאמר, בחירה של ציוד נכון בזמן התכנון וההקמה של האקווריום יחסוך לכם הרבה עוגמת נפש בעתיד ולכן חשוב לקנות ציוד מחברה ותיקה ומוכרת, כמובן שיש לוודא כי ישנה אחריות על הציוד וכן חלפים זמינים במידה ותזדקקו להם. פנו תמיד לחנויות ותיקות ומוכרות ושימו לב שהמוכר המטפל בכם יודע להסביר את הסיבות לפיהן המליץ לכם על ציוד כזה או אחר וכן שידע להדריך אתכם לגבי טיפול עתידי בציוד.
אם אתם אוהבים עיצוב, אוהבים אקווריומים ורוצים שהבית / משרד שלכם יראה ברמה אחרת, אנו ממליצים לכם לפנות אל מעצבת פנים מומחית.
בהצלחה!