בישראל ידוע כיום על כ-150 ילדים עם HIV. אולם מכיוון שבדיקת HIV אינה מבוצעת באופן רוטיני בהריון, יתכן שמספר הילדים גדול יותר ואבחנתם תתבצע עקב התפתחות מחלה או עקב אבחנת בן משפחה אחר. מזה כשלש שנים מתקיים פרויקט "ניצן", ביוזמת המחלקה לשחפת ואיידס והמחלקה לבריאות השן במשרד הבריאות, אשר במסגרתו ניתן שירות ומעקב לילדים נשאי HIV במרפאות שיניים בשלשה מרכזים רפואיים בארץ: רמב"ם בחיפה, קפלן ברחובות והדסה עין כרם בירושלים. הטיפול ניתן בחינם ומבוצע במקביל עם המעקב והטיפול במרפאות האיידס תוך שיתוף פעולה בין הצוותים בשתי המרפאות.
לכנס "בריאות, הפה והשיניים בילדים עם HIV " הוזמנו רופאי שיניים חברי הסתדרות רופאי השיניים וצוותיהם. חברי החברה הישראלית לרפואת איידס. עובדי בית החולים רמב"ם. נכחו בכנס כ-100 איש מכל רחבי הארץ. הכנס התאים גם לרופאי ילדים, לאחיות קופות חולים ותחנות לבריאות המשפחה. תוכנית הכנס נבנתה ללמד על רפואת HIV בכלל ובילדים בפרט מבחינה אפידמיולוגית, רפואית וטיפולית. הושם דגש רב על הטיפול התרופתי על צורותיו השונות, השפעותיו על בריאות הפה והשיניים והצרכים להם יש לתת מענה. הטיפול התרופתי ב-HIV דורש הקפדה רבה ומאפשר חיים עם מצב כרוני ללא תחלואה מיוחדת ברוב המקרים.
הידבקות בזמן ניקוי המכשירים
ד"ר נעם ירום, שנשא דברים בכנס, דיבר על סכנת ההידבקות של רופאי השיניים. לדבריו, הסיכון להידבק ב- HIV בזמן העבודה במערכת הבריאות מגיע בעקר כתוצאה ממחטים מזוהמות- סיכוי של 1:300. מגע עם ריריות מזוהמות- סיכוי של 1:1000 ומגע של דם עם עור לא בריא- אפילו פחות. יש שתי עבודות שבדקו אירועים של חשיפה לדם ברפואת שיניים.
הרוב המוחלט הוא של פציעה ממכשיר חד ששרט את הפה ורק ב- 6 מקרים ההידבקות היתה כתוצאה ממגע עם ריריות מזוהמות. פרט שחשוב לשים לב אליו הוא שברוב המקרים הידבקות מדקירת מזרק לא קרתה בזמן הטיפול אלא רק לאחר מכן, בזמן ניקוי המכשירים.
"בכל מקרה, צריך להיזהר מדם של כל מטופל, בין אם הוא נשא או לא. חובה להשתמש בקופסא לאכסון מחטים חדים אסור להחזיר את מכסה המחט עם 2 ידיים, יש להניח את המכסה על משטח העבודה וביד אחת להכניס את המחט. היגיינת ידיים- יש להקפיד על הוראות משרד הבריאות הישראלי שקובע שימוש בכלורקסידין 4%, טריקלוזן 1% ופרובידין יודין 7.5%.
חייבים להקפיד גם על כיסוי פנים ועיניים אבל לא הוכח ששתי כפפות מגנות יותר מכפפה אחת, אם כי נראה נכון יותר לעשות זאת. לגבי סטריליזציה- תמיד טוב להשתמש בדברים חד פעמיים ובכל מקרה לדאוג לחיטוי נאות של משטחים ושימוש בכפפות עבות במהלך הניקוי. HIV הוא וירוס מאד רגיש שכל תכשיר, אפילו במינונים נמוכים, יכול להרוג אותו.