בואו נתחיל בעובדה פשוטה שרבים מאיתנו פשוט מפספסים- המטפל הפסיכולוגי, בין אם מדובר על טיפול פסיכולוגי יחידני (אחד על אחד), או שמדובר על ייעוץ זוגי או טיפול משפחתי, כך או כך, המטפל הוא בנדאם לפני הכל. וכבנאדם, גם הוא מחזיק בארסנל של רגשות, תחושות וערכים. אחד הדברים היכולים לשבש הליך, כל הליך, של טיפול פסיכולוגי כזה הוא אחר, הוא ההעברה של אותם התחושות והערכים דרך הפריזמה הטיפולית.
פסיכולוגיה לפסיכולוג
פסיכולוג צריך לעבור טיפול פסיכולוגי קבוע על מנת לבחון את דרך התנהלותו בהליך הטיפולי. מאוד קל לגבר להימשך לעזור לבחורה המצוייה בצרה ומחפשת עזרה, זהו משהו אינסטנקטיבי אצלנו ואין לאן לברוח. המטפל צריך לדעת לגבור על אותם אינסטינקטים ולא לתת להם לפרוץ החוצה לתוך הטיפול, אחרת- התוצאות יכולות להיות הרות אסון. כאשר מדובר על ייעוץ זוגי או טיפול משפחתי, חשוב שהמטפל יהיה מספיק חזק על מנת שלא להסכים באופן ערכי עם צד זה או אחר, חשוב לזכור כי שני בני הזוג צודקים, הם רק צריכים למצוא את הדרך, בעזרת אותו מטפל זוגי, לגשר על הפער שנוצר בין שניהם. מטפל הוא בנאדם לכל דבר וכבנאדם יכולים להתעורר אצלו תחושות של סימפטיה, או כעס, תחושות אלו צריכות להיות מנותחות על ידי אותו מטפל ובעזרתו של מטפל אחר (שגם הוא חווה רגשות כאלו ואחרות), ולמצוא בצורה מקצועית את הדרך להתגבר על כל אותם התחושות ולהמשיך קדימה על מנת להעניק את הטיפול הפסיכולוגי או אפילו את הטיפול הזוגי - או כמובן ייעוץ זוגי, הטוב ביותר, ולפחות למנוע נזקים ישירים/עקיפים.
ומה פרויד חושב על זה?
פרויד הגדיר את אותם תחושות ורגשות המתעוררים במטפל דווקא כ"העברה נגדית", הליך של העברה לעומת זאת, הוא תהליך שבו תחושות ורגשות שמקורם בילדות המטופל מתעוררים שוב אל מול ההליך הטיפולי. בתחילת הדרך פרויד ראה בתהליך ההעברה כתהליך שיכול לפגוע בטיפול הפסיכואנליטי, אך עם השנים פרויד הגיע למסקנה כי הליך ההעברה מהווה נקודת כניסה נוספת לחלקים הבלתי מודעים של המטופל, ובעזרת הליך ההעברה- כלומר, דרך התייחסותו של המטופל אל ההליך הטיפולי, ניתן להגיע לאותם נקודות "רגישות " בנפשו של המטופל ולהבין לעומק את ההתגלות בצורה של התנהגות של אותן הבעיות בהווה.