נהג בזמן פסילה וזוכה - עורך דין אילון אורון - תעבורה
בכל יום מוזמנים מאות נאשמים לדיון בבתי המשפט לתעבורה בכל רחבי המדינה. ברוב הפעמים הזימון למשפט מתבצע ע"י השוטר שנתן את הדו"ח. אם הנאשם לא יופיע למשפט, הוא ייחשב כאילו הודה, והשופט ראשי לגזור את דינו בהיעדרו.
ברם, אם מדובר ברכב שצולם בזמן ביצוע העבירה (רמזור,מהירות וכו'), צריכה התביעה להוכיח, כי הזימון למשפט שוגר לנאשם בדואר רשום. אם בתיק לא יימצא מסמך המעיד על כך, בית המשפט לא יהיה רשאי לקיים דיון בתביעה.
ההבחנה הזאת הצילה את א' שהורשע בהיעדרו בעבירת רמזור, על-פי צילום. השופט קיבל לידיו את טופס ההרשעות של הנאשם והפעיל נגדו פסילה מותנית של שלושה חודשים. א' קיבל הודעה, ולפיה הורשע בהיעדרו ורישיונו נפסל בפועל, אך הוא בחר להתעלם מההודעה והמשיך לנהוג.
למזלנו, הוא נלכד נוהג, נעצר, והואשם בעבירה חמורה של נהיגת רכב בזמן פסילה. למרות זאת,מחלו לנהג, לאחר שהבטיח לא לחזור לסורו. אבל במקום זאת, הוא חזר לנהוג-ושוב נתפס.
הפעם כבר היה מדובר בעבירות שיכולות להסתיים בעונש פסילה ממושך ואף במאסר בפועל. בביה"מש לתעבורה ברמלה הודה סניגורו של א', כי הנאשם אמנם ידע שהוטל עליו עונש פסילה, אך ביקש לזכותו מכל אשמה, כיוון שלא הוכח מעשה פלילי, אלא רק "מחשבה פלילית".
לאחר שהשופט, ירון לוי, קיבל לידיו את פסה"ד שבו נפסל הנהג בהיעדרו, הוא החליט לזכות את א'. הסיבה: השופט ביטל את הרשעת הפסילה, בהיעדר אישור מסירה המאשר את זימונו לדין. לכן, קבע לוי, לא הייתה סמכות לקיום הדיון בהיעדרו של הנאשם, ומשום כך, הפסילה לא הייתה סמכות לקיום הדיון בהיעדרו של הנאשם, ומשום כך, הפסילה לא הייתה תקפה, גם אם הנאשם קיבל עליה הודעה רשמית.
בשולי פסה"ד כתב השופט ש"נראה לי כי שפיטת נאשם שלא קיבל הזמנה לדין מהווה פגם מהותי, היורד לשורשו של עניין". לאור זאת נמצא האשם זכאי בדין בשתי העבירות החמורות אשר יוחסו לו.
קישורים רלוונטים:
עורך דין תעבורה - אילון אורון
נהיגה בשכרות
משפט תעבורה