מהנדס תעשייה וניהול, כדי לשמור על המאזן החיובי
כיום כבר כמעט ולא ניתן למצוא ארגון שלא נזקק לשירותיו של מהנדס תעשייה וניהול. הרי בעשורים האחרונים חברות וארגונים רק הולכים ומתפתחים, ומגיעים לסדרי גודל שלא נראו מעולם מבחינת כוח אדם, מחזורים פיננסיים, תחומי פעילות, ועוד. הנדסת תעשייה וניהול איננה תחום התמחות חדש. למעשה, מאז ומעולם נעזרו יזמים ובעלי הון באנשים עם היכולת לבחון בעין אובייקטיבית את הפרוייקט, הארגון או החברה, ולייעל את פעולתם. אולם בימים כמו שלנו, כאשר קיימות לא מעט חברות שפועלות במספר ארצות, מעסיקות אלפי בני אדם ומחזיקות שטחים וציוד בשווי של מאות מיליוני דולרים, עזרתו של מומחה תעשייה וניהול נחוצה מתמיד. זאת מאחר ובחברות בסדר גודל שכזה כל חוסר יעילות או טעות עלולים לעלות מיליונים. וללא עזרתו של בוגר לימודי הנדסה שכזו, הסיכוי שתקלות כאלו יקרו גדול שבעתיים...
הנדסת תעשייה וניהול – כי מישהו חייב לחשוב קצת אחרת
אולם מדוע דווקא מומחה הנדסת תעשייה וניהול הוא האדם המתאים לבחון את פעילות הארגון ולא בעל מקצוע אחר? מה מכשיר דווקא בוגרי לימודי הנדסה שכזו לקבוע מה יעיל ומה לא, ואז ליזום את הפתרון המתאים? התשובה לשאלה זו טמונה באופי העבודה אליה הוכשר מהנדס תעשייה וניהול. כבר בימים הראשונים של לימודי הנדסת תעשייה וניהול המרצים מרגילים את תלמידיהם לחשוב באופן מערכתי, ביקורתי ולא שגרתי. לימוד ותרגול חשיבה שכזו לא תם בסיום הלימודים, שכן דפוסי חשיבה אלו הם האידיאל אליו שואף כל מהנדס תעשייה וניהול במהלך כל הקריירה שלו. זאת מאחר ורק באמצעותם ניתן לנתח בהצלחה ובאופן אובייקטיבי את אופן פעולתו של ארגון, להצביע על הכשלים כמו גם על הפוטנציאל האצור, וליזום את הפתרונות שיובילו את הארגון קדימה. אולם איך כל האידיאלים הללו הלקוחים מהעולם של תעשייה וניהול באים לידי ביטוי בעבודה עצמה?
לצעוד תמיד קדימה...
כאשר מומחה תעשייה וניהול ניגש לבחון סוגייה מסויימת, הוא יפעל באופן שיטתי ומדוקדק על פי מספר שלבי פעולה, שמטרתם הגעה למטרה מסויימת, שלרוב נוגעת לאופן פעולת הארגון (חסכון בכסף או זמן, שיפור תהליכי ייצור או לוגיסטיקה, ועוד). לאחר שמומחה הנדסת לימודיעשייה וניהול ידרש לסוגיה מסויימת הוא לרוב יבצע ניתוח של המצב הקיים, בו מצויינות נקודות חולשה וחוזקה אותן הוא זיהה תודות להכשרתו וניסיונו. בשלב הבא ירכיב המהנדס שורת פתרונות אפשריים למצב הקיים. חלק ניכר מהתוכנית של לימודי הנדסה במסלול תעשייה וניהול מתמקד בחשיפת המהנדסים לעתיד לפתרונות טכנולוגיים חדשניים למצבים שונים, כמו גם לתרגול חשיבה לא שגרתית ואסטרטגית. לפיכך, סביר להניח שהפתרונות שיציע מהנדס תעשייה וניהול יהיו הפתרונות היעילים והזולים ביותר. לבסוף, יציג המהנדס את הפתרונות האפשריים לראשי הארגון. פעמים רבות, לאחר שנבחר הפתרון המתאים, יתבקש אותו מומחה תעשייה וניהול גם לעמוד בראש תהליך הטמעת הפתרון והדרכת העובדם.