לאחרונה פורסם באמצעי התקשורת כי המשטרה מסרבת לאשר רשיון עסק לבניין התיאטרון הלאומי המתחדש, "הבימה", וגם לתיאטרון בית לסין. ליקויי בטיחות חמורים שנמצאו במבנים אלו הופכים אותם לכאלה שעלולים לסכן את שלום וביטחון הציבור, ולכן לא ניתן להעניק להם רשיון עסק. דוגמאות אלו רק מדגימות עד כמה חשובה סוגיית רישוי עסקים, לא רק בפתיחה של עסק חדש, אלא גם בשיפוץ ובשדרוג של עסק קיים.
רישוי עסקים - כי הביטחון תמיד נמצא במקום הראשון
על פי חוק רישוי עסקים, כל עסק חייב להבטיח את ביטחונם ושלומם של כל האנשים שעשויים להימצא בו או בסביבתו כדי לקבל רשיון עסק. כל בית עסק, מכל סוג שהוא, נדרש להקפיד על סביבה איכותית ונטולת מפגעים ומטרדים. כל עסק צריך לדאוג לשלומו של הציבור ולהקפיד על רמת תברואה נאותה. זאת ועוד, כל עסק חייב לעמוד בתקנות הבנייה כדי לא לסכן את השוהים בו או בסביבתו.
בהתאם לחוק רישוי עסקים, רשויות שונות אחראיות על בדיקת היבטים שונים בבטיחותו של עסק, כדי להחליט האם להעניק לו רשיון עסק או לו. בין הרשויות הללו ניתן למצוא גם את המשטרה ונציבות כיבוי אש. במקרה של תיאטרון בית לסין, לדוגמא, המשטרה מצאה כי הוא אינו עומד בתקנות הבנייה המחייבות ולכן היא מסרבת להעניק לו רשיון עסק.
תיאטרון בית לסין - מקרה בוחן לחשיבותו של רשיון עסק
כאמור, בתיאטרון בית לסין בתל אביב (משכנו לשעבר של תיאטרון הקאמרי) נמצאו ליקויי בנייה חמורים אשר לא מאפשרים קבלת רשיון עסק. מכיוון שמדובר במבנה ישן, התיאטרון לא עומד בתקני בטיחות חדשים, שהתקבלו לפני שנים ספורות. כך למשל, נמצאו ליקויי בטיחות חמורים במעברי החירום. משמעותם של ליקויים אלו הוא שבמידה ויידרש לפנות את אולמות התיאטרון במקרה חירום, המעברים הצרים שאינם עומדים בתקנים הנדרשים עלולים לעכב את כל תהליך הפינוי ואף לגרום לאסון כבד יותר, שכן אנשים עלולים לרמוס האחד את השני. לכן, המשטרה המליצה לתיאטרון להפחית את מספר הצופים המקסימלי שהתיאטרון יכול להכיל מ- 850 ל- 600.
רישוי עסקים - לא רק עבור עסקים חדשים
המסקנה המתבקשת מהמקרה הנוכחי של תיאטרון בית לסין היא שגם עסק מתחדש צריך להתייחס בכובד ראש לנושא רישוי עסקים. לא רק מי שפותח עסק חדש צריך לדאוג לכלל ההיבטים הבטיחותיים בבית העסק שלו על מנת שיוכל לקבל רשיון עסק. גם עסק קיים, שעובד שיפוץ או שדרוג, נדרש לעמוד בכל אותם תנאים מחייבים שקובע חוק רישוי עסקים כדי שיוכל לקבל רשיון עסק ולחדש את פעילותו.
הבעיה העיקרית שניצבת בפני עסקים שעוברים שיפוץ היא סוגיית אי ההתאמה לתקני בטיחות מתחדשים. כאשר מדובר בעסקים הנמצאים במבנים ישנים, לעיתים רבות מתברר כי הם אינם עומדים בתקני בטיחות חדשים, שנכנסו לתוקף לפני שנים ספורות. גם אם העסק החזיק ברשיון עסק לפני השיפוץ, אי העמידה בתקנות המחייבות עלולה לאיים באופן ממשי על פתיחתו מחדש ועל המשך פעילותו של העסק.