קפה הוא בין המשקאות הפופולאריים ביותר וישנן דרכים רבות להכין ולשתות קפה. ברחבי העולם הכנת קפה מתבצעת בשיטות שונות ובאמצעים מגוונים. להלן סקירה קצרה של דרכי הכנת הקפה השונות.
קפה שחור "בוץ"
הדרך הפשוטה ביותר להכין קפה היא על ידי חליטת פולי קפה טחונים במים רותחים בטמפרטורה של 90 מעלות צלסיוס לפחות. השמנים הארומאטיים של פולי הקפה נותרים במים על ידי תהליך של דיפוזיה. האבקה, בהיותה כבשדה יותר, שוקעת אל קרקעית הכלי וכך אנו נותרים עם משקה קפה שבקרקעיתו "בוץ" , אבקת הקפה. יתרונה של השיטה הוא בעובדה שאין צורך בכלים מיוחדים להכנת קפה וניתן לחלוט את הקפה ישירות בכוס ממנה שותים.
קפה טורקי
קפה טורקי מאופיין על ידי טעמו החזק וריחו העז. הכנת קפה טורקי דורשת מיומנות רבה וכלים מיוחדים. תהליך הכנת קפה טורקי מתחיל בכתישת פולי קפה על ידי מכתש ועלי ובישול האבקה בכלי מיועד בשם גז'בה. קפה טורקי מקבל את טעמו העז בשל הבישול המיוחד בכלי הייעודי. בישול לא נכון של קפה טורקי מותיר אותו חסר טעם וארומה.
קפה מקינטה
מקינטה היא למעשה קומקום המחולק לשלושה חלקים ומיועד לחליטת קפה מסוג "מוקה". המקינטה מחולקת לחלק תחתון המשמש כמיכל חלץ ובו מים בכמות מדודה, חלד אמצעי בצורת משפך בו מסננת ואיליו מכניסים את אבקת הקפה. החלק העליון הוא החלק אליו נשפך קפה מוכן, במרכז החלק העליון צינור הנמשך אל תחתית הכלי, החלק התחתון של הצינור פתוח אל החלק האמצעי (הפילטר). המקינטה חולטת קפה על ידי לחץ, את המקינטה שמים על הגז, המים מחוממים בחלקה התחתון ועולים כקיטור עד לחלקה האמצעי. קפה המוכן במקינטה ארומאטי במיוחד.
אספרסו
האספרסו הוא המצאה חדשה יחסית ומתייחסת לקפה המוכן במכונת קפה ייעודית. את מכונת האספרסו הראשונה המציאו בצרפת ב1922 והיא השתמשה בהזרמת קיטור בלחץ גבוה דרך אבקת קפה במשך קרוב ל 25 שניות. הקיטור ממצה את הטעמים של אבקת הקפה וטיפות קפה אספרסו מתעבות עד לכדי יצירת משקה. שיטה שונה במקצת להכנת קפה במכונת אספרסו משתמשת בבוכנות ל מנת לעבות את הקיטור. כך או כך, התוצאה היא קפה בעל ריח מיוחד וטעם חזק. אספרסו משמש להכנת משקאות קפה שונים ביניהם הלאטה, מקיאטו וכדומה.
קפה לבן
קפה לבן הידוע גם כקפה תימני הינו בעל צבע בהיר במיוחד וטעם עדין. טעמו וצבעו החלשים של הקפה מתאפשרים אודות לזמן קלייה קצר מאוד של הפולים. נהוג להוסיף אל קפה תימני תערובת תבלינים בשם חוויאג' לקפה או קרעיני תירס קלויים כדי לחזק את טעמו.