רענון השורות או שורות רעננות?
מה בין הסבת אקדמאים להוראה להשתלמויות מורים
בשנים האחרונות נראה כי פוחת הביקוש מצד הדור הצעיר לבחור במקצוע ההוראה כמקצוע לחיים. כדי לפתור את מצוקת כוח האדם, מופנים משאבים רבים אל התחום של הסבת אקדמאים להוראה.רבים מתלבטים בשאלה מה עדיף, לגייס צעירים בתחילת הדרך, בטרם בחרו מקצוע, לשלב אותם בהוראה בבתי ספר וללוות אותם בדרך באמצעות השתלמות מורים או להפנות משאבים ולהשקיע בתחום של הכשרת אקדמאים להוראה.
השתלמות מורים או הסבת אקדמאיים להוראה – מה עדיף למערכת?
התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית. לכל תחום יתרונות וחסרונות. במאמר זה ננסה לסקור את היתרונות והחסרונות של הכשרת אקדמאיים להוראה או שמירה על כוח ההוראה הקיים ולווי המורים בעבודה באמצעות מערכת של השתלמות מורים .
לשימור על כוח ההוראה הקיים בבית הספר יש יתרונות רבים, אך גם חסרונות:
• המורים אשר בחרו במקצוע ההוראה מלכתחילה הם מורים אשר נטייתם הטבעית היא אהבת המקצוע. זו אינה בחירה משנית, וודאי שאינה מגיעה ממציאת פתרון למצב בעייתי קיים.
• המורים אשר נמצאים בבית הספר מכירים את המערכת ודרכי פעולתה. הם מנוסים בהתמודדות עם בעיות משמעת, מכירים את הקודים הרווחים בבתי הספר, את נושאי התפקידים ואת המשמעות והמחויבות של כל תפקיד. המורים גם מעורים חברתית בצוות ההוראה בבית הספר ורכשו ידע רב במסגרות שונות של השתלמות מורים.
•לצד היתרונות החשובים חשוב לציין גם את החסרונות, כאשר בראש הרשימה עומדים כישוריהם ויכולותיהם האישיים של המורים לעומת אקדמאיים העוסקים במקצועות שונים. אין זה סוד כי תנאי הקבלה למוסדות להכשרת עובדי הוראה נמוכים בהרבה מתנאי הקבלה של הפונים למקצועות שונים, כמו לדוגמה בתחום הטכנולוגיה העילית (היי- טק). לעתים, היכולות הלימודיות והכישרונות של הבוחרים במקצוע ההוראה פחותים, ואולי אפשר גם לשער כי יש בניהם כמה הבוחרים בתחום זה מאחר ולא הצליחו להתקבל לתחומים אחרים.
הסבת אקדמאיים להוראה - יתרונות וחסרונות
הסבת אקדמאיים להוראה היא תוכנית המיועדת לקליטה של בעלי מקצוע שבחרו במקצוע שונה, אך בשל סיבות שונות החליטו לעשות הסבה מקצועית ולבחור במקצוע ההוראה.
• קליטת אקדמאיים המצטיינים בתחומים השונים מעלה את הרף של הכישורים האישיים והיכולות של כלל המורים .
• הסבת אקדמאיים להוראה פותרת מצוקה של כוח אדם ומגייסת כוחות טובים וחדשים לצוות ההוראה.
• כאשר הסבת המקצוע באה מתוך רצון לתרום לחברה ולראות בחינוך אתגר הרי שהיא מבורכת, אך כאשר היא באה ממצוקה, כמו לדוגמה בעקבות פיטורים בחברות ההיי טק, הסיכוי כי הבחירה בלית בררה תתרום לחינוך הוא קלוש.
• בשנת הלימודים האחרונה הופעלו בבתי ספר רבים תוכניות לליווי מורים וותיקים שמטרתן לסייע למורים בתחומים רבים כמו: חשיפה לחומרי לימוד חדשים ועדכניים והידוק הקשר בין בעלי התפקידים השונים בבית הספר תוך הדגשת חשיבות מעמד המורה. חלק נרחב מהתכנים של השתלמות מורים עוסקים בלימוד מאפייני בתי הספר בעתיד ובמציאת הדרכים להטמעת המאפיינים בכיתה המודרנית.