נפט הוא משאב טבעי שמקורו בשיירים של בעלי חיים שמתו לפני מיליוני שנים. נפט משמש כמקור אנרגיה וכמרכיב חשוב ביותר בתעשיית הפלסטיק והכימיקלים. לא ניתן לדמיין את העולם המודרני על כל היבטיו הביטחוניים והאזרחיים ללא הנפט בדומה לעולם ללא דלק. למעשה, חשיבותו של הנפט רבה כל כך, עד שיש לו השפעה מכרעת על הפוליטיקה העולמים.
עלייתו של המזרח התיכון לפוליטיקה העולמית
עד לפני המאה ה- 20 האירופאים לא ראו שום חשיבות רבה במיוחד באזור של המזרח התיכון, מעבר להיותו צומת מעבר למזרח הרחוק. עובדה זו ברורה לחלוטין, אחרי הכול לא היה פה יותר מאשר מדבר אחד גדול. אפילו באפריקה, שבה היה מוצר חשוב ביותר (עבדים), ראו יותר חשיבות מאשר באזור המזרח התיכון. יחד עם זאת, אחרי מלחמת העולם השנייה התגלו המצבורים הגדולים של הנפט באזור המזרח התיכון, וזאת במקביל לעלייה בתרבות הצריכה, שהגדילה את הצורך בנפט בעולם המערבי.
מאז שהתגלה הנפט באזור, אנו רואים מעורבות הולכת וגדלה של מדינות המערב במה שקורה באזור המזרח התיכון. אולי אחת השערוריות הגדולות ביותר שקשורות לאזור הזה בהיבט של מלחמות זאת מלחמת עיראק השנייה. כזכור, ארה"ב טענה כי היא נכנסת למלחמה זו במטרה לנטרל סכנה של נשק להשמדה המונית, אך גרסה זו נפלה שבועות מעטים אחרי תחילת המלחמה והותירה את ארה"ב במצב בעייתי של מעורבות במלחמה בשביל הנפט. אחרי הכול, אדמות עיראק עשירות במשאב החיוני, וארה"ב נהנית מכך. עניין זה לא תורם לתדמיתה של ארה"ב בעולם כולו או באזור המזרח התיכון.
הסכסוך הישראלי ערבי והנפט
ישראלים רבים תוהים לעתים למה כל העולם רוצה להיות מעורב בהסכם השלום בין הישראלים לפלסטינים. למען האמת, הסכסוך הזה הוא לא הקשה ולא הממושך ביותר בעולם, אז למה דווקא לירושלים עולים כל המתווכים והמגשרים למיניהם. התשובה לשאלו זו פשוטה עד כדי גיחוך: נפט!
מדינות המערב זוכרות היטב מה התרחש אחרי מלחת יום הכיפורים, כשהערבים סרבו למכור נפט למדינות העולם. המטרה של מציאת פשרה היא למנוע משברי נפט הנובעים מהסכסוך. המשבר של 1973 הוא הדוגמה הבולטת ביותר אך לא היחידה, שכן עניינים של כבוד מוערכים לעיתים כחשובים יותר בעולם הערבי מאשר כסף.
איך קרה שהנפט תפס מקום מרכזי כל כך?
הנפט הוא חומר הגלם ממנו נוצר דלק למכוניות, מכאן כבר ברור למה הנפט חשוב כל כך. ללא דלק לא תנוע שום מכונית, גם לא מכוניות זבל, ניידות משטרה, ג'יפים צבאיים ולא אחרים. ללא מכוניות ייפגע מערך הביטחון הפנימי והחיצוני של המדינה, ייפגעו מערכות אזרחיות חיוניות ביותר, והחיים שלנו ישתנו ללא היכר.
במידה וימצאו תחליף לאנרגיה שתניע את המכוניות, עדיין, אנו צפויים לשינויים מרחיקי לכת בפוליטיקה העולמית. לא בטוח שאנחנו, שכנותיהם של ערב הסעודית ומדינות אחרות עשירות בנפט נשמח להיות השכנים של מדינה ערבית פחות שבעה ממה שהיא היום.