עבודות גובה
פעם, פתרון המגורים הסטנדרטי היה צריף בגובה שני מטרים לכל היותר, הניתן לניקוי מבפנים ומבחוץ בפחות משעה. היום, כל מבנה מצמיח עוד ועוד קומות, ושמי תל אביב כבר מכוסים במגדלי ענק לצרכי מסחר ומגורים. כל אותם מבנים מפלצתיים בגובה של עשרות מטרים דורשים טיפול ותחזוקה שוטפת, ועל כן נולד תחום העבודות בגובה.
סוגי עבודות גובה
עבודות גובה נועדו לספק את כל שירותי התחזוקה, הבנייה, השיפוץ והתפעול של מבני תעשייה, מסחר ומגורים הנדרשים לביצוע בגבהים משתנים. עבודות בנייה שונות כגון התקנה של שלטים, חיזוקים, נקודות עיגון, תוספות חיצוניות ועיטורים, נעשים בגובה של עשרות מטרים על ידי צוותים מיומנים שעברו את ההכשרה המתאימה לכך.
תיקונים בגובה, חיזוקים ושיפוצים, נמנים כולם עם עבודות גובה אחרות המבוצעות על ידי חברות עבודות גובה מוסמכות ומקצועיות. בין עבודות השיפוץ: איטומים חיצוניים, תיקון והתקנה של אריחים או עיטורים חיצוניים, צביעה ותיקונים של קירות ועוד.
ענף עבודות הגובה המוכר יותר לציבור הרחב הוא ענף הניקיון. ניקיון חיצוני של חלונות וקירות אריחים דורש צוות מיומן ומוסמך של אנשים המכירים את רזי העבודה בגובה ומוסמכים לבצע אותה.
שיטות לעבודות גובה
ניתן לחלק את השיטות השונות לעבודה בגובה לשני חלקים עיקריים: עבודות מעלית ועבודות סנפלינג. השיטה הראשונה מתבצעת על ידי שימוש במעלית מדרגה המקובעת לגג המבנה עליו מבוצעת העבודה על ידי עוגנים חזקים במיוחד. המעלית מגיעה בצורה של מרפסת קטנה עם שלט המאפשר לעובדים בגובה לקבוע את תנועת המעלית ולשנות אותה.
השיטה השנייה לעבודות גובה היא שיטת הסנפלינג. בשיטה זו מקובע העובד בגובה באמצעות עוגנים לגג של המבנה עליו מתבצעת העבודה, כשהוא למעשה תלוי באוויר באמצעות רתמות וחבלים המחזיקים אותו במערכת מאוזנת.
ברוב המקרים, עבודות גובה של שיפוצים, בנייה, מדידות וחיזוקים נעשות באמצעות מעליות עבודות גובה בגלל הצורך בציוד מתקדם וכבד, או בציוד בנייה. רוב עבודות הניקיון והתיקונים הפשוטים יעשו באמצעות סנפלינג בגלל העלות הנמוכה של ביצוע העבודה.
תקני עבודות גובה
בגלל שמדובר בתחום מסוכן ביותר נקבעו תקנות מחמירות לנושא עבודות גובה. עבודת גובה מוגדרת ככל עבודה בה קיים הסיכון לנפילה מגובה של מינימום שני מטרים ושלא הותקן בה מעקה בטיחות, או שהיא מתבצעת באחד ממתקני העבודה בגובה (פיגום, מתקן הרמה ליחיד, או במה מתרוממת). בנוסף, עבודות גובה מוגדרות ככאלו בהן האדם העובד נאלץ לכופף את גופו בזוית הגדולה מ45 מעלות במטרה לבצע את עבודתו.
רוב עבודות הגובה מחויבות בפיקוח צמוד והכשרה מוקדמת של בעל מקצוע המאושר לספק את ההכשרה והליווי על ידי מפקח עבודה ראשי. כל הדרכה שמתקבלת אמורה להיות מתועדת בכתב מינוי כתוב הניתן לעובד בסיום ההדרכה. כתב מינוי זה מהווה אסמכתא משפטית להדרכה אותה עבר העובד.