שירותים אקולוגים – שרותי נסורת
מערכת הביוב הומצאה עוד בשלהי המאה ה 18 באנגליה, הביוב נוקז ישירות מן השירותים אל תוך מימיי הנהר תמזה. בעצם עד היום עיקרי המערכת של שירותים ביתיים נותרו ללא שינוי – השפכים נשטפים מן האסלה אל תוך מערכת פנימית שאוטמת את הריחות הלא נעימים ומשם בהפעלת הניאגרה הביוב זורם דרך צנרת אל מתקן טיהור השפכים. יתרונותיה של השיטה היעילה וחיונית זו ברורים מעיליו והרי כבר מאות שנים כל האנושות לא מכירה דרך אחרת לסילוק השפכים.
אולם לצד היתרונות הגלויים ישנו גם חיסרון משמעותי מאד – מערכת הביוב של שירותים ביתיים משתמשת בכמות אדירה של מים, ללא השימוש במים היא לעולם לא תתפקד. בכל לחיצה על כפתור השטיפה נשפכים אל המערכת כ 7 ליטרים של מי שתייה ומכאן שמשפחה ממוצעת שופכת כ 30,000 מי שתייה נקיים וזאת כדי להפטר מהשפכים. בעיקרון השימוש במערכת שירותים ביתית מבזבזת יותר מים מכל שימוש ביתי אחר, מפתיע אך אמת.
בשנים האחרונות גוברת המודעות לחסכון במים בכל העולם ובמיוחד בישראל שמשבר המים הוא נושא שלא יורד מן הפרק כבר כמה שנים ועם עבור הזמן רק מחמיר יותר. כבר היום ישנם ניסיונות רבים לספק פתרון אחר למערכת שירותים, כזה שלא ישתמש במים כלל. מערכת מיוחלת זו תחסוך כמויות משמעותיות של מים ראויים לשתייה.
שירותים אקולוגיים הנקראים גם שירותי קומפוסט או שירותים יבשים הוא אחד מן הפתרונות. בתהליך סילוק השפכים בעזרת שירותים אקולוגיים אינו מתבצע שימוש במים כלל. יתרה מכך – הפסולת מועבדת לשימוש חוזר לשם יצירת דשן טבעי. מתחת למושב האסלה ממוקם מיכל אגירה מלא בנסורת עץ אורגנית. לאחר השימוש יש לשפוך מנת נסורת אל פנים האסלה מתוך מיכל נוסף הממוקם ליד המושב. הנסורת היא בעצם מסנן אורגני שמטפל בתופעת ריחות לוואי. לאחר ביצוע פעולה פשוטה זו בעצם מתחיל תהליך הקומפוסט שהוא הפיכת הפסולת האנושית לדשן משובח אשר לוקח כמה חודשים של המתנה.
כבר היום ניתן למצוא שירותים אקולוגיים בבתי אב בישראל ובעולם. בעיקר מתאימה המערכת לבתי קרקע אשר ממוקמים במקומות מרוחקים ממקורות מים וקשים לביצוע עבודות תשתית של הביוב. תאי שירותים עשויים מעץ והם מעוצבים ומרווחים.עיצוב פנים התאים נעים למראה ושימוש.פרט לאסלה קיים בתא גם כיור, מראה, סבון אקולוגי ומגבות. ככל שיעשה שימוש רב במערכות אלו כך תגדל גם המודעות בקרב הציבור ותגדל המוטיבציה לשימוש רחב יותר. כמות המים שאנו צורכים תופחת קרוב לחצי אם השימוש בתאי שירותים אורגניים יגיע למימדים משמעותיים.