חימום תת רצפתי
בואו נניח את הסוגיה על השולחן. חימום תת רצפתי נשמע לא בטיחותי – אולי אפילו מפחיד. לחמם את הרצפה? האם זה בטוח? ומה אם יש תקלה? ובכן, בשביל להבין מהו חימום תת רצפתי, מהי מידת בטיחות השימוש בו ומהם יתרונותיו, צריך להבין ראשית כיצד הוא עובד.
מבנה מערכת החימום התת רצפתית
החימום הרצפתי, למעשה, החימום התת רצפתי, מורכב ממערכת של צינורות מים, המותקנים בין פני הרצפה. לשכבת בידוד תרמי. המים אשר מוזרמים בצינורות מחוממים לטמפרטורה הרצויה. מן הרצפה עולה החום בצורה אחידה ומחמם את חלל החדר. העקרונות התרמו-דינמיים קובעים כי מים הינם אמצעי יעיל במיוחד לחימום (או לקירור), שכן הם מוליכים טוב את הטמפרטורה, אך גם מחזיקים בה טוב יותר מאוויר, למשל. לכן, המים בצינורות מקבלים עד מהרה את אותה הטמפרטורה ומחוממים בצורה אחידה., כמו כן, לפי התרמודינאמיקה, אוויר חם עולה מעלה, בעוד אוויר קר יורד למטה. לכן, החימום העולה מן הרצפה המחוממת, עולה ומתפשט בחדר כולו. ניתן לחמם את המים במערכת באמצעות חשמל או באמצעות מערכת חימום מים בגז, כאשר כל חדר בבית הוא יחידת חימום עצמאית, דבר אשר מאפשר לחמם כל חדר בנפרד, ואף להגדיר טמפרטורה שונה בכל חדר, בהתאם לטעם ולנוחות האישית.
חימום תת רצפתי – בטיחות
מבחינה בטיחותית, למערכת מספר יתרונות, אשר הופכים אותה אף לבטיחותית יותר מאמצעי חימום אחרים. ראשית, היכולת לווסת את הטמפרטורה, מונעת מצב של כוויות עקב קרבה יתירה לגוף חימום. בעוד שאמצעי חימום כגון תנורים צריכים להתחמם לטמפרטורה גבוהה ביותר, להתלהט למעשה, על מנת שיוכלו להפיץ את חומם על החדר כולו, חימום רצפתי מכוון לטמפרטורה אחת אחידה – היא הטמפרטורה אליה כוון. בנוסף, מכיוון שגוף החימום – כלומר, מערכת הצינורות, לעולם אינם חשופים, פוחתת הסכנה לכוויות. כמו כן, מכיוון שהחימום מבוצע על ידי חימום מים ולא על ידי להבה או התלהטות, פוחתת הסכנה לדליקות.
חימום תת רצפתי – יתרונות
ראשית, חלק מן היתרונות כבר צוינו קודם, שכן קשה לדבר על מערכות לחימום תת רצפתי מבלי להזכיר את יתרונותיה של שיטת חימום זו. ובכל זאת ישנם יתרונות נוספים ששווה להזכיר. על כן נפרוס כאן את היתרונות בצורה מאורגנת:
1) חימום אחיד בכל החדר – כיוון שכל הרצפה מחוממת, אין נקודה חמה ונקודה קרה.
2) חיסכון בעלויות חימום – מכיוון שאין צורך להביא גוף חימום לטמפרטורה של להט, ניתן לחמם את כל החדר באופן מתון, אשר צורך פחות אנרגיה. וכיום ניתן לעשות שימוש של מערכות כגון משאבות חום אשר ממש מסייעות בעניין זה.
3) חימום נעים שאינו מייבש את האוויר – בניגוד לחימום באמצעות מזגן, למשל, מערכות תת רצפתיות אינן פוגעות בלחות של האוויר, מה שמקל ומנעים את השהייה בחדר. בניגוד לקמינים, אין בהן גם להבה, כך שהן אינן מכלות את האוויר הזמין.
4) אסתטיקה – מערכות לחימום תת רצפתי מותקנות מתחת לפני השטח, לכן הן אינן תופסות מקום, ואינן דורשות הצבת אמצעי חימום כעור, שאינו בא בכפיפה עם עיצוב החלל.
5) נוחות – כפי שצוין קודם, חום נוטה לעלות למעלה, דבר אשר גורם לא פעם לכך שגם כאשר חדר מחומם, רצפתו עדיין קרה. לעומת זאת, חימום רצפתי מחמם את החדר מן הרצפה עצמה ועד לתקרתו; כך ניתן ללכת יחפים כל השנה, מבלי לדאוג להתקררות או לכאבים בכפות הרגליים.