לא פעם מכריזה הרשות המקומית כי נכס נדל"ן מסוים הוא מבנה מסוכן. למרות שזה נשמע מעט תלוש מהמציאות, גם כאן בישראל ההליך הזה מתרחש באופן די שכיח, אם בשל נזקי הזמן ואם כתוצאה מבנייה מרושלת. ועכשיו מה שצריך לעשות הוא לשקם את המבנה.
בררו: מה הביא להחלטה כי זהו מבנה מסוכן?
כשניגשים למלאכת השיקום (ולמען הסר ספק – היא תיעשה לעולם על ידי ידיים מקצועיות, אך לכך נגיע מייד), חשוב בראש ובראשונה להבין מה הסיבה בעטיה המבנה הוכרז כמסוכן. את העניין הזה תוכלו להבין בקלות מפרטי הדו"ח שהוצא למבנה או לברר מול אנשי הרשות המקומית. הפעולה הזו תחסוך זמן רב באיתור הבעיות והפגמים.
שיקום של מבנה מסוכן נעשה על ידי מומחים
ראשית, אין ספק שבענייני קונסטרוקציה ומבנים, היחידים שיכולים לקבוע ולהחליט הם המוכשרים לכך – מהנדסי הבניין. הם אנשי המקצוע שיכולים לאבחן ליקויי בניה לפרטי פרטים, להחליט כיצד הם יתוקנו, באילו דרכים וכמה זמן יארך התהליך.
שנית, שיקום בפני עצמו כולל החלטות ופעולות רבות שחלק גדול מהן כלל אינו ידוע לאזרח הממוצע. שיקום של מבנה מסוכן הוא מהתהליכים המורכבים והרגישים ביותר שקיימים וכדי להבטיח את הכשרתו של המבנה מחדש – אתם זקוקים לאנשי מקצוע אמיתיים או במילים אחרות - מהנדס בניין מנוסה (קונסטרקטור).
מה מתבצע במהלך שיקום של מבנה מסוכן?
ההכרזה על מבנה מסוכן מתייחסת רק לעמידותו ולסכנה שהוא מהווה לגרים בו או לעוברי האורח. לכן, שיקום של מבנה כזה ייעשה בדרך כלל לחלקו החיצוני ולעיתים לעמודים, קירות מרפסות או ליסודות שלו, אך לא יכלול שיפוץ של החלקים הפנימיים בדירה.
השיקום כולל פעולות מורכבות ומאסיביות, כמו עיבוי עמודי תמך, חיזוק מרפסות, חיזוק השלד ואיטום גגות רעועים וכן פעולות מינוריות יחסית כמו הסרת חלודה, צביעה וסתימת סדקים בקירות. למעשה, השיקום נותן מענה לכל ליקוי שעלול להוות סיכון כלשהו.
הסרת ההכרזה על מבנה מסוכן
השלב האחרון בשיקום המבנה הוא פניה אל מדור מבנים מסוכנים ברשות המקומית, בבקשה לבטל את הדו"ח שהוצא למבנה. תוכלו לעשות זאת בעצמכם, אך אם שכרתם חברה שמתעסקת באופן קבוע בתחום, תוכלו להיעזר בה. חברות רבות מציעות לבצע עבורכם את כל ההתנהלות מול הרשות, עד שהנכס המדובר לא יהיה עוד מבנה מסוכן.