בשנים האחרונות מועלות טענות רבות כנגד המקצוע הידוע בשם "מנהל עסקים" או "ניהול" ללימודי תואר ראשון. הטענות מתרכזות רובן ככולן ברמת הכלליות הגבוהה המאפיינת את התואר, ובכך כי הוא לא באמת מכשיר את הבוגרים הצעירים להיות מנהלים.
למרות שקיים היגיון מסוים בחלק מאותן טענות, לתואר הראשון במנהל עסקים יתרונות רבים ומגוונים, אשר לעניות דעתי עולים על החסרונות המוצגים בטענות.
קודם כל נתייחס לטענה כי לימודי התואר הראשון אינם מכשירים את הבוגרים לנהל עסקים – לטענה זו התשובה שלי היא פשוטה – הם כלל לא אמורים לעשות זאת. אף אחד, לא המרצים ולא הסטודנטים, אינם מצפים כי בחור צעיר אשר זה עתה סיים לימודי תואר ראשון במנהל עסקים, ישובץ כמנהל חברת ענק ויבצע את התפקיד ללא שום קושי.
תפקידם של לימודי התואר הראשון למנהל עסקים אינו להוציא מנהלים מוכנים ומוסמכים. ממש לא. במקום זאת, באים לימודי התואר להעניק לסטודנטים כלים בסיסיים להבנת הסביבה העסקית וניתוחה, כמו גם להעניק להם רקע כללי במגוון נושאים אשר חשוב כי לכל מנהל עתידי יהיה רקע בהם, כמו למשל שיווק, חשבונאות, תרבות ארגונית, יישומי מחשב נפוצים וכד'.
כאשר מנסים לבחון את האפקטיביות של לימודי תואר ראשון למנהל עסקים בקריטריונים שונים ומעט כלליים יותר, ייתכן כי המסקנה המתקבלת היא כי מסגרת הלימודים הזו אינה כל כך גרועה, ואפילו די מוצלחת.
עבור בחור או בחורה צעירים ממוצעים, אשר מעוניינים לרכוש השכלה, לבנות ולקדם את עצמם בחיים, אך אינם סגורים לחלוטין על התחום בו הם רוצים לעסוק בקריירה שלהם, לימודי מנהל עסקים מספקים בדיוק את התשובה – לימודים כלליים עם אוריינטציה לעולם העסקי, אשר כאמור בונים במוחו של הסטודנט ארסנל חשוב של ידע, הבנה וכלים במגוון תחומים רלבנטיים, ומפתחים בקרבו ראיית עולם וסביבה המותאמת לפעילות עסקית.
כאשר מדובר בתואר ני במנהל עסקים, האפקטיביות נעשית אפילו יותר ברורה לעין. לתואר זה מגיעים בוגרי תואר ראשון ממגוון תחומים ונושאים, אשר מעוניינים לרכוש השכלה והסמכה נוספת, הפעם בתחום הניהול. כאן כבר אין ספק כי מדובר בתואר הגיוני ואפקטיבי, בעל זכות קיום וערך מוסף של ממש עבור הסטודנט. (ואכן, אין הרבה מתנגדים לתואר זה כפי שניתן למצוא לתואר הראשון..).
בקיצור, אם התלבטתם האם ללמוד תואר ראשון במנהל עסקים, אך המבקרים הרבים הפחידו אתכם, קחו בחשבון כי ייתכן ביותר כי גם הם טועים...