בטקס החתונה הכול כך חשוב ונפוץ בתרבות שלנו, כמעט לכל דבר ישנה משמעות עצומה בפני עצמה. הטקס עצמו (זה הנערך על פי המסורת היהודית) מכיל בתוכו מספר פעולות ופריטים שונים אשר כל אחד ואחד מהם מסמל משהו שונה מהחיים.
כך, טבעת הנישואין מסמלת את מעגל האהבה האינסופי אשר נרקם בין שני בני הזוג. כמו שניתן ללכת לאורך היקף הטבעת וזו אף פעם לא תיגמר, כך גם אהבתם ומחויבותם ההדדית של בני הזוג אחת לשני היא אינסופית. בני הזוג יחבשו כל אחד את הטבעת שלו על אצבעו על מנת להזכיר לעצמו זאת מדי יום...
החופה – ארבע מוטות המחזיקים יריעת בד, באה לסמל את הבית שעתידים בני הזוג להקים בישראל. כך, לאחר שביקש את ידה, מוליך החתן את הכלה בדרך לחופה כמו מצהיר על כוונותיהם של השניים להקים בית להם ולמשפחתם העתידית.
טקס שבירת הכוס המפורסם בא כמובן לכונן על חורבן בית המקדש ולהזכיר לכולנו את המאורע ההיסטורי הזה בתולדות עמנו. שבירת הכוס כמוה כהריסת בית המקדש עצמו, אשר אירעה פעמיים בהיסטוריית העם היהודי.
מנהג נוסף מעולם החתונות בעל משמעות וסמליות מסוימת הוא הנחת ההינומה על פניה של הכלה, כאשר בני הזוג נמצאים מתחת לחופה. ההינומה עשויה לספר את סיפור החיזור של בני הזוג, כאשר בצעדם לחופה ההינומה מונחת רק על פניה של הכלה, ובשיאו של טקס הקידושין גם החתן נכנס מתחתיה. פירוש נוסף הוא כי במהלך הטקס אסור להביט בפניה של הכלה, אך מותר להביט בתכשיטיה הנוצצים.
כך, קיימים עוד סממנים רבים בחתונה אשר לכל אחד ואחד מהם משמעות וסמליות משלו. טקס החתונה שאנו מכירים כיום הוא תוצאה של גלגול המסורת שלנו במשך מאות דורות, מדור לדור. לכן טקס זה, כמו טקסים רבים נוספים ביהדות, כל כך עשיר ומלא משמעות.
ועם זאת, קיימים גם מאפיינים מסוימים בחתונה שאין להם בהכרח משמעות סמלית עמוקה. למשל – שמלות כלה. לשמלה המפוארת והמיוחדת שלובשת הכלה נראה כי אין בהכרח משמעות מיידית וברורה מן המסורת. עם זאת, נשים רבות וודאי יסכימו כי שמלת הכלה חשובה בדיוק כמו שאר המאפיינים של הטקס. מה שגורם לכלה או לחתן להרגיש טוב ולהיות מאושרים ביום חתונתם חייב להיות ערכי וחשוב. ואולי זוהי בכלל משמעותה של שמלת הכלה – ההרגשה הטובה והמיוחדת שהיא מעניקה לכלה ביומה הגדול...