פענוח ציורי ילדים, נהוג לומר, נותן לנו פתח לעולמו של הילד, חלון להבנת עולמו הרגשי והמחשבתי. אין ספק שיש בכך הרבה מן האמת, ושהורים ואנשי חינוך יכולים ללמוד רבות אודות ילדים מתוך הבנת ציורים שלהם. עם זאת, ציורי ילדים, הם קודם כל ציורים. הם ביטוי של היצירתיות והמחשבה של הילדים, והתנסויות שלהם בעולם היצירה, המוטוריקה העדינה, הכרת חומרי יצירה ועוד. ציורי ילדים הם עוד היבט בהתפתחות וביצירתם של ילדינו.
על כן, חשוב לעודד ילדים לצייר ולהביע את עצמם על ידי ציור, גם בלי שנגש לנושא פענוח ציורי ילדים. חשוב לתת דרור ליצירתיותם של ילדים, ולפתוח להם הזדמנויות להתנסות בעולם החומרים והיצירה (כפי שכדאי שנאפשר זאת גם עבור עצמנו).
ואכן, בנוסף לכך, הבנת ציורים של ילדינו יעניק לנו מידע חשוב אודותיהם, אודות רגשותיהם ועולמם הפנימי, שאותו הם לא תמיד יוכלו לדבר. פענוח ציורי ילדים הוא נושא מורכב ומקצועי, ובבואנו לעסוק בנושא של הבנת ציורים, חשוב שלא נסיק מסקנות פזיזות או מידיות מדי מהיבטים כמו הצבעים שהילד משתמש בהם, אופי ציור דמויות (כאשר הציורים כבר אינם מופשטים) ועוד. פענוח ציורי ילדים אמין מתבסס על סדרה של ציורים, ומתרכז לא רק בתוכן הציור אלא גם באופיו – עד כמה חזק הילד לוחץ על הצבעים, כמה הציור ממלא את הדף, מה אופי הקווים,סימנים גרפיים שהילד משתמש בהם, ועוד.
פענוח ציורי ילדים יאפשר לנו להבין את החוויות היומיומיות של ילדינו, להסתכל לתוך רגשותיהם, ולראות אם אולי נוכל לסייע להם בדבר מה. נפש הילד היא נושא שלא תמיד מובן לנו, ולכן הבנת ציורים מאפשרת לנו הצצה מיוחדת לעולם זה.
אפילו בגילאי הגן, ניתן לראות הבדלים בין ציורי ילדים, בין באופי הלחיצה, באופי משיכות הצבע – בין אם הן ספיראליות או חדות, בין אם הן מכסות את כלל פני השטח ובין אם לא. הבנת ציורים אלה היא משמעותית, אם מבינים כל ציור כחלק ממכלול של חיים, יצירתיות והתפתחות של ילדינו.