אישה היתה נשואה 40 שנים, עבדה לפרנסת המשפחה וניהלה את משק הבית. בהגיע היום, הפכה האישה לאלמנה, ובעלה המנוח ציווה בצוואתו את המקרקעין (אשר נרכשו על ידו לפני הנישואים) לילדיו בלבד. האם האישה תיוותר ללא כלום?
על פי הדין הישראלי, שיטת חלוקת רכוש (נכסי נדל"ן וכיו"ב) בין בני זוג נהוגה על-פי מועד נישואי בני הזוג. במקרה של בני הזוג אשר נישאו לפני ה-1.1.1974 (מועד כניסתו לתוקף של חוק יחסי-ממון בין בני-זוג, התשל"ג - 1973), לבן הזוג קמה במהלך הנישואין זכות קניינית בנכס עצמו, ועל פי זכות זו הוא יכול לדרוש את חלקו בעת פירוק הנישואין. זכות זו מוגדרת בשם 'הלכת השיתוף' או 'חזקת השיתוף'. הלכה זו נקבעה על ידי בתי המשפט במהלך השנים, והיא איננה מעוגנת בחוק מסוים.
על פי 'הלכת השיתוף', הכלל הוא, כי כל הרכוש אשר נצבר במהלך הנישואין מתחלק בעת חלוקת רכוש בין בני הזוג בחלקים שווים. רכוש אחר, שצבר אחד מבני הזוג לפני הנישואין ו/או רכוש שהתקבל במתנה/ירושה, שייך לבן הזוג אשר הביאו, או קיבל אותו.
בשנים האחרונות, מגמת הפסיקה הנה להרחיב את תחולת חזקת השיתוף גם על נכסים שנרכשו לפני הנישואים.
בתחילה נקבע בפסיקה, כי חזקה על זוג נשוי המנהל אורח חיים הרמוני ומכלכל את הבית במאמץ משותף, כי הוא מתכוון לשותפות שווה בכל הנכסים.
במהלך השנים, בתי המשפט צמצמו את דרישת "שלום הבית" לחיים משותפים תוך מאמץ כלכלי משותף.
בשנים האחרונות נקבע, כי משרכש אחד מבני הזוג דירה לצורכי מגורי בני הזוג, כשחיים הם בצוותא תחת קורת גג אחת, ביקש והתכוון שהבעלות בדירה תהא משותפת לשני בני הזוג.
בתי המשפט קבעו עוד, כי בנישואים ארוכים בהן מקיימים שני בני הזוג את המשק המשפחתי במאמץ משותף, בין ע"י עבודה בבית ובין ע"י עבודת חוץ, מיטשטשים הגבולות ומתערבבים המשאבים, ולכן יש להחיל את חזקת השיתוף גם על נכסים שנרכשו לפני הנישואים.
לסיכום, על פי 'הלכת השיתוף' שחלה על בני זוג שנישאו לפני יום 1.1.74, רכוש שמקורו לפני הנישואין ו/או רכוש אשר התקבל בירושה/מתנה במהלך הנישואין, שייך, אמנם, לבן הזוג אשר הביאו, או קיבל אותו, אולם כלל זה 'נשחק' במהלך השנים, וכיום, בתי המשפט נוטים להחיל את חזקת השיתוף גם על נכסים שנרכשו לפני הנישואים ו/או אשר התקבלו בירושה/מתנה, וזאת כאשר מדובר בנישואים ארוכים בהם קיימו הצדדים משק משפחתי במאמץ כלכלי משותף.
נכתב ע"י עו"ד רגב אלקיים ממשרד עורכי דין: שרף, אלקיים ושות'
מאמר זה הנו למידע כללי וראשוני בלבד, ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.