אנשים רבים בכל העולם חושבים על פטנטים חדשים כל הזמן כך שכמעט בכל רגע נתון , במקום כלשהו ברחבי הגלובוס מישהו, איפשהו חושב על פטנט. לרוב פטנטים אלה מסתיימים במחשבה בלבד אך מספר מצומצם של אנשים בוחר לבצע רישום פטנטים וליהנות מפרי עמלם ומוחם הקודח.
בעלי פטנטים רבים אינם יודעים ואינם מכירים את השלבים השונים של רישום פטנטים ועל כן בחרתי במאמר זה לפרט את הפעולות הנדרשות על מנת שיותר ויותר פטנטים ירשמו אצל רשם הפטנטים וכך נזניק את הטכנולוגיות ושיטות המחקר העומדות לרשותנו עוד צעד אחד קדימה.
תחילה יש לגשת לרשם הפטנטים ולמלא את הטפסים המתאימים. את הטפסים יש למלא גם בשפה המקומית, במקרה שלנו בישראל מדובר כמובן בעברית ויש למלא טופס נוסף בשפה האנגלית. משם ממשיכים הטפסים לשלב הראשון של רישום פטנטים והוא הבחינה הפורמאלית. בבחינה פורמאלית של פטנטים הטפסים עוברים אל רשם הפטנטים המוודא כי הפרטים מלאים ונכונים. במידה ונמצאת תקלה כלשהי הטופס מוחזר למילוי חוזר לפני שהוא עובר לשלב הבא של רישום פטנטים.
השלב השני של אותם פטנטים בתהליך רישום פטנטים הוא מעבר בחינה מהותית. בחינה מהותית היא שלב חשוב בהליך רישום פטנטים כי היא למעשה בוחנת תחילה את חוקיות הפטנט. לעיתים רושמי פטנטים חדשים מדלגים על שלב חשוב של חיפוש פטנטים על מנת לוודא כי מעולם לא בוצע רישום פטנט על אותה המצאה, שיטת עבודה או רעיון. מצד אחד ישנם פטנטים שנדמה שכולם מכירים ויש להם בעלים אך מעולם הממציא שלהם לא טרח לרשום אותם ואילו מאידך גיסא ישנם ממציאים שביצעו רישום פטנטים אך מעבר לאותו רישום בקרב רשם הפטנטים לא הוציאו אותו אל הפועל. על כן הבדיקה המהותית מוודאית כי לאיש אין זכויות על הרעיון ואכן אותו אדם שניגש ומילא את הטפסים הוא הראשון שחשב על הפטנטים ומעולם לא הוגשה עליהם בקשת זכות ראשונים.
שלב זה לוקח זמן רב וייתכן שיגיע אף למספר שנים. הסיבה לכך היא המאגרים העצומים וכמויות הפטנטים הגדולה שנרשמים בכל שנה ועל כן על אדם המבצע רישום פטנטים לדעת כי ייתכן ויעבור זמן רב עד לשלב אישור הפטנט.
לאחר שפטנטים עוברים בהצלחה את המבחן המהותי ישלח אל המבקש טופס אגרה המכסה את הוצאות הפרסום כך שלאחר שלב התשלום יפורסמו הפטנטים ביומן פטנטים מיוחד הנמצא בבעלות רשם הפטנטים בישראל כך שניתן יהיה למצוא אותו שם תחת השם שלו לכל אדם אשר יבצע חיפוש פטנטים. באופן זה זכויות היוצרים יישמרו לממציא אך חשוב לזכור כי אין מדובר בזכויות לנצח אלא בעלות תוקף של מספר שנים מוגדר כתלות בתחום בו התפתחו הפטנטים.