בתור אדם שאיכות הסביבה היא נושא חשוב בחיי, פונים אליי לא פעם ושואלים אותי :
"תגיד, זה שאתה שומר על הסביבה - אתה לא שם לב שאתה מבזבז על זה כסף?"
החלטתי לכתוב את תשובתי המנומקת על הכתב, כך שתהפוך לנחלת הכלל ואולי בעקבותיה יחליטו אפילו עוד מספר קטן (או גדול) של אנשים ללכת בדרכי.
התשובה המקוצרת למי שלא יכול לחכות היא: "להפך. המודעות הסביבתית שלי חוסכת לי לא מעט כסף במקרים רבים".
ואני אסביר:
במאמר הזה אני אמנה מספר מצבים בהם הוצאה כספית ראשונית תחסוך כסף רב בהמשך הזמן -
נורות חסכוניות (נורות פלורסנט קומפקטיות - CFL וכיום גם נורות לד) מהוות חסכון עצום של כסף באופן יום יומי !
מדובר בהוצאה ראשונית לא גבוהה עבור נורה חסכונית, שתוחלת החיים שלה לעומת נורת ליבון או הלוגן (חלילה וחס) היא פי כמה עשרות שנים! מעבר לכך, הצריכה של נורה חסכונית קטנה פי 5(!) מנורת ליבון רגילה. כלומר, בהחלפת כל הנורות בבית לנורות חסכוניות - חשבון החשמל שקיבלתם עבור 5 חודשים יצומצם לחודש אחד (מדובר בחלק היחסי של כל התאורה בבית ולא כולל החשמל של המזגן, דוד וכד').
מזגן הינו צרכן חשמל רציני. במיוחד אם אתם עדיין מחזיקים מזגן חלון ישן. המזגנים החדשים הינם חסכוניים הרבה יותר בחשמל לעומת המכשירים הישנים. כשקונים מזגן ניתן להיעזר בדירוג האנרגטי המופיע ע"ג המוצר, כאשר A הינו החסכוני ביותר ו-G הינו הבזבזני ביותר.
אך שימו לב - אל תהיו מסונוורים מהדירוג האנרגטי בלבד. ניתן להסתכל גם על הצריכה של המכשיר, המסומנת כקוט"ש (קילו וואט לשעה). כלומר כמה וואט (ביחידות של אלפים) צורך המכשיר. אם מכשיר אחד צורך 1 קוט"ש והשני צורך 0.8 קוט"ש מדובר על חסכון של 20% בחשמל. צריכה של מזגן חלון תהייה בד"כ גדולה מ1.5 קוט"ש והמזגנים החדשים יהיו בסביבות 0.8-1.2 קוט"ש לשעה. לכן מדובר בחסכון שיכול להגיע לכ-50% בחשמל !
דוד חשמלי צורך אף יותר חשמל (כ-2-2.5 קוט"ש) וגם פה ניתן לחסוך בחשמל. מעבר לכך שיש להשתדל להדליק את הדוד פעם אחת ע"מ שיספיק לכל המתרחצים בבית - אופציה אחת היא מכשיר חימום מיידי של המים. אך המכשיר לא זול ובמידה וצריכים מים חמים ביותר מברז אחד - לא מומלץ לקנות. שכן כל ברז צריך מכשיר נפרד.
אופציה שניה - היא קניית "שרוול מאיץ" או "מאיץ חימום" לדוד. מדובר בעצם בגליל שמכניסים לדוד המים, שמקיף את גוף החימום שבדוד. בלי להיכנס להסברים מעמיקים - הדוד יכול להפיק מים חמים באופן כמעט מיידי ולא צריך לחכות שהדוד יתחמם.
אופציה שלישית והכי מומלצת - דוד שמש. במיוחד במדינה כמו ישראל שבה גם בחורף לא חסר שמש.
במאמר ההמשך נסקור עוד אפשרויות לחסכון בחשמל, משאבים וכסף בתוך ובעיקר מחוץ לבית. נדבר על כלים חד פעמיים מתכלים, חסכון בדלק, שקיות בד, בטריות נטענות ועוד !