רואה חשבון
בכדי שאדם יוכל להציג עצמו כרואה חשבון, הוא צריך לקבל הסמכה מטעם הרשויות. בישראל ישנה לשכת רואי חשבון שהיא מבצעת בכל שנה שני מבחני הסמכה, ומי שעובר את המבחנים הללו, בתוספת התמחות של שנתיים, נחשב לרואה חשבון על פי חוק. ברמת העיקרון כל אחד רשאי לגשת לאותם מבחני הסמכה, אך סיכויי המעבר קלושים עד כדי לא קיימים אם לאותו אדם אין בסיס של לימודים מסודרים.
מה שקורה בפועל זה שאנשים מסיימים לימודי כלכלה, הנדסת תעשייה וניהול או לימודי ניהול כלליים, ולאחר מכן עושים עוד שנת לימודים מקצועיים של ראיית חשבון. שנת לימודי ההשלמות עולה בדרך כלל כפול משנת לימודים באוניברסיטה, אך היא זו שמכשירה את התלמידים בצורה הטובה ביותר למבחני ההסמכה הסופיים של לשכת רואי חשבון. סך הכול, לימודים לקראת מקצוע רואה חשבון נמשכים 3 שנים, בשנה הרביעית ממשיכים ללימודי תעודה ומתחילים את הסטאז', ואז, בשנה החמישית עושים רק את הסטאז' וניגשים למבחני ההסמכה. אם הכול עובר בהצלחה וללא עיכובים מיותרים, הסטודנט הופך להיות רואה חשבון מוסמך 5 שנים אחרי תחילת העבודה. ועוד לא דיברנו על מה קורה במידה שתחפוץ להיות יועץ מס, אזי תצטרך הכשרה נפרדת לחלוטין.
הדרך הפתוחה בפני רואה החשבון הצעיר היא להשכיר את שירותיו למשרדי רואי חשבון (גדולים או קטנים) או לחילופין לפתוח בפרקטיקה פרטית. מרבית רואי החשבון מחליטים שלא לפתוח משרד משלהם כבר ברגע שבו הם מקבלים הסמכה לראיית חשבון, זאת משום שעדיין חסר להם הידע והניסיון המעשי הדרושים לניהול תיקים. רואי חשבון מועסקים בדרך כלל על ידי חברות גדולות המספקות שירותי ראיית חשבון לחברות בורסאיות גדולות, או לחילופין כעוזריהם של רואי חשבון פרטיים העובדים עם עסקים קטנים. ישנם יתרונות וחסרונות בהעסקה בכל אחד מהמקומות הללו.
היתרון הגדול שבעבודה במשרד רואי חשבון קטן זה שאותו רואה חשבון עובד על תיק אחד מתחילתו ועד סופו. משרדים גדולים לעומת זאת עובדים על תיקים גדולים מאוד, ולכן אדם אחד אינו יכול להכיל את כל העבודה. רואה חשבון במשרדים גדולים מכיר בדרך כלל רק חלק מהעבודה על תיק כזה. מצד שני, העסקה בחברה גדולה תתרום נקודות זכות רבות לרואה החשבון הצעיר.
רואי חשבון רבים מוצאים עצמם מועסקים בחברות שונות במחלקות הנהלת חשבונות בתפקידים של חשבים ומנהלי כספים, זאת למרות שהחוק אינו מחייב שאנשים הממלאים תפקידים אלו יהיו בעלי רישיון לעסוק בראיית חשבון.
מהם, אם כן, תפקידיו הראשיים של רואה החשבון? רואה החשבון מכין דו"חות כספיים תקופתיים עבור לקוחותיו, כאשר המטרה המרכזית של הדו"חות הללו היא לבדוק מה מצבה של החברה ובין היתר האם היא משלמת נכון את כל המיסים המוטלים עליה. רואה החשבון יכול גם לתת ייעוץ בתחום הפיננסי, כולל ייעוץ מס. שום בית עסק לא יכול להתנהל בצורה נכונה ללא מעורבות פעילה של רואה חשבון מקצועי.