מד מהירות לייזר, או בשמו הנפוץ – אקדח לייזר, או בשם הקיצור המקצועי שלו – ממל"ז, הם כולם שמות של מכשיר למדידת מהירות תנועתם של כלי רכב הנוסעים על הכביש. משטרת התנועה בישראל עושה שימוש במכשירים אלה, הן למטרות הרתעה והן למטרות אכיפת חוקי התנועה בנושא מהירות הנסיעה בכבישי הארץ.
המצאת הממל"ז מקורה בשנות החמישים של המאה הקודמת והיא מיוחסת לממציא אמריקאי, בשם ברייס ק. בראון. כבר באותה השנה נכנס מד מהירות לייזר ראשון לשימוש המשטרה. עם השנים חלו התפתחויות גם בטכנולוגיות של הנהגים ובעשרים השנה האחרונות קיימים בשוק אינספור עזרים לאיתור מודם של מכשירי מד מהירות לייזר. כמו כן, ישנם מכשירי GPS המאתרים מכשירים אלה, ואף מכשירים המקבלים דיווחים בזמן אמת על מקום הימצאותם של ממל"זים.
בישראל נפוץ השימוש במכשירי מד מהירות לייזר ידניים (אשר זכו לשם המפוקפק אקדח לייזר) או בממדי מהירות לייזר אוטומטיים. השימוש במד מהירות לייזר מד מהירות לייזר מסתמך על אפקט דופלר כדי למדוד את מהירות הרכבים: המכשיר מורכב למעשה משלושה חלקים החלק הראשון "יורה" קרן בתדר מסוים לעבר הרכב שאת מהירותו הוא מבקש למדוד. כאשר הקרן פוגעת באובייקט, היא מודדת את הדחיסה או המתיחה היחסית של תדר הגל, לפי אפקט דופלר (אפקט אשר הוגדר בתחום הפיסיקה כבר באמצע המאה ה-19).
קבילות התוצאות המתקבלות במד מהירות לייזר
פעמים רבות אנו שומעים על נהגים אשר הואשמו בנסיעה במהירות מופרזת, בהסתמך על שימוש במד מהירות לייזר והצליחו לצאת זכאים, או שערערו בהצלחה וביטלו את ההאשמות נגדם. אחת מהשיטות הנפוצות היא ערעור על יעילותה של טכנולוגיה זו. יעילותם של מדי מהירות שונים בכלל, ויעילותו של מד מהירות לייזר בפרט הוטלה בספק מאז ימיו הראשונים.
כך, למשל, הוטלה בספק יכולתו של המכשיר לקבוע איזהו הרכב אשר ביצע עבירות מהירות, כאשר יש מספר רכבים הנעים במקביל. לכן היו שטענו כי המכשיר בכלל מדד את מהירות תנועתו של רכב אחר אשר עקף אותם. במקרים אחרים ערערו על מידת הדיוק של המדידה, כאשר היא מבוצעת מניידת משטרה נוסעת.
למרות השמועות השונות, נראה כי מכשירים אלה נמצאים על מנת להישאר וימשיכו לשמש את משטרת התנועה, לפחות עד אשר יימצא מכשיר טוב ומדויק יותר. אף על פי שלא מן הנמנע כי כמה מסיפורים אלה מבוססים על אמת, וכי אחוז מסוים של נהגים אכן מצליח לחמוק מאשמה, מומלץ בחום פשוט לנהוג בחוכמה ולהימנע מלעבור על החוק. נסעתם במהירות מופרזת ונתפסתם, הואשמתם בנסיעה במהירות מעל המותר על לא עוול בכפכם? גם אם ברצונכם להכחיש את ההאשמות, אל תתווכחו עם השוטר ואל תנסו להתחכם ולטעון שהמכשיר טועה. נהגו בנימוס והשאירו את הטיפול בנושא לבית המשפט.