כשאומרים את המילה קניין, רוב האנשים חושבים על דברים כמו רכב או כמו נדל"ן. רוב האנשים לא יעלו על דעתם ברגע הראשון שיש סוג נוסף של נכסים, שהם אינם רכוש ואינם ניתנים למגע או שימוש מוחשי, למשל מוסיקה או רעיון. מוצרים או רעיונות חדשים שונים, אשר מועילים לחברה וניתנים לשימוש נכללים בתחום של פטנטים.
מה שמשותף לכל הקניינים שצוינו למעלה, הוא שאי אפשר פיזית למנוע מצב בו משתמשים אחרים ישתמשו בהם לצרכיהם. כיוון שנמנעת הגנה פיזית כמו מנעול, גדר או מחסום אחר שיכול למנוע "גניבה" של הקניין, יש הגנה משפטית על קניין רוחני שמבטיחה את הזכויות לממציא הרעיון.
על פי החוק יש זכות בלעדית על הפטנט לממציא או לבעלי הפטנט, ומונע מאחרים לעשות בו שימוש. על מנת להכיר בקניין הרוחני כפטנט על הממציא להגיש בקשה לרישום פטנט חדש למשרד הפטנטים (אשר משויך למשרד המשפטים).
מהי בקשת הפטנט? בקשת רישום פטנט מפרטת את ההמצאה ואת הדרכים בה ניתן לממש את ההמצאה. על מבקש בקשת הרישום להראות שהפטנט אותו הוא מציע הוא חדשני (לא היה קיים בעבר) וכי הוא תורם משהו שלא היה לפני כן וניתן לשימוש.
חשוב לדעת שרישום פטנטים במדינה מסוימת, אינה מגנה עליו במדינות אחרות ויש לבצע רישום נפרד לפטנט בכל מדינה. משהוגשה בקשת פטנט במדינה מסוימת רשאי הממציא להגיש בקשות לרישום פטנטים במדינות נוספות. כמובן שאת הגשת בקשת רישום פטנט יש לתרגם לשפה המקומית ולנסח בצורה מדוייקת.
תאריך הגשת בקשת רישום פטנט נחשבת תאריך בכורה של הפטנט, ולאחר שנרשם תאריך הבכורה של הפטנט, כל בקשה דומה שתוגש, תיפסל אם זהה מבחינת הרעיון או החדשנות.
לפני רישום פטנט חשוב לעשות חיפוש על מנת לראות אם כבר קיים פטנט כזה. לצורך החיפוש רצוי להיעזר בעורכי פטנטים ומידענים שיודעים לעשות חיפושים מקיפים בתחומים שונים. חשוב לדעת כי מספיק שתימצא כתבה מעיר נידחת בדרום אמריקה בה מופיע פירסום של הרעיון או ההמצאה, וזה יפסול את הרעיון שלכם מלהירשם כפטנט.
דבר נוסף שחשוב לדעת לפני שנכנסים לתהליך הוא שרישום פטנטים הוא תהליך ארוך, אשר יכול להימשך שנים, וכולל הוצאות כספיות לא מעטות, ועל כן יש להעירך בהתאם.