הרפואה המודרנית הצליחה להעלות באופן משמעותי את תוחלת החיים. אולם למרבה הצער, לא תמיד אריכות חיים משמעותה גם איכות חיים. חלק בלתי נפרד מההגעה לגיל השלישי, ובפרט לגילאי זקנה מופלגים, הוא הירידה בכושר הפיזי והמנטלי. כך שאנשים רבים אומנם מגיעים לגילאים מופלגים, אך מצבם הבריאותי לא מאפשר להם ליהנות מהשנים שנותרו להם והם הופכים לסיעודיים. אחד הפתרונות עבור קשישים אלו הוא בית אבות סיעודי.
בית אבות סיעודי מול דיור מוגן
בית אבות סיעודי מיועד לאוכלוסיית הגיל השלישי אשר אינה מסוגלת לטפל בעצמה. בניגוד לדיור מוגן, המיועד לאוכלוסייה מבוגרת אך עצמאית, בית אבות סיעודי נועד לאנשים אשר אינם מסוגלים לבצע בעצמם את פעולות היומיום הבסיסיות ביותר: לקום מן המיטה, להתלבש, לאכול, להתקלח, לעשות את צרכיהם וכדומה. אנשים אלו זקוקים להשגחה רפואית ולטיפול צמוד 24 שעות ביממה. בבית אבות סיעודי הם יוכלו לקבל עזרה בביצוע כל אותן פעולות שאין ביכולתם לבצע לבדם, וכן בהשגחה צמודה.
מכיוון שבית אבות סיעודי אינו מיועד לאוכלוסייה עצמאית, אין בו שפע של פעילויות חברתיות, חוגים והרצאות כמו בדיור מוגן או בבית אבות לאוכלוסייה עצמאית. ישנם בתי אבות לעצמאיים שבהם ישנן מחלקות סיעודיות, אך במרבית המקרים הדיירים הסיעודיים לא יכולים לקחת חלק בפעילויות החברתיות המוצעות במקום.
הבדל נוסף בין בית אבות סיעודי לדיור מוגן הוא באופן התשלום. בניגוד לדיור מוגן שבו התשלום מתבצע אך ורק באופן פרטי, בבית אבות סיעוד התשלום יכול להתבצע גם במימון ממשלתי, יחד עם התשלום הפרטי. המימון הממשלתי מיועד לדיירים שחסרים את האמצעים הכלכליים כדי לממן את שהותם בבית אבות סיעודי. כמו כן, בבית אבות סיעודי התשלום מתבצע מדי חודש בחודשו והוא כולל את כל השירותים שמקבלים הדיירים: ארוחות, ניקיון, טיפול סיעודי וכדומה. בדיור מוגן נהוג לשלם דמי כניסה בסכום גבוה במיוחד, יחד עם דמי אחזקה מדי חודש. מכיוון שמדובר בדיירים עצמאיים, תשלום זה אינו כולל שירותים נוספים, כמו ארוחות וניקיון.
בית אבות סיעודי או שירותי סיעוד בבית הקשיש
בני משפחה של קשישים סיעודיים רבים מתלבטים האם להיעזר בשירותי סיעוד שינתנו לקשיש בביתו (על ידי מטפל/ת של הביטוח הלאומי או על-ידי מטפל/ת זר/ה), או להעביר את הקשיש לבית אבות סיעודי. הסברה הרווחת היא שעדיף להשאיר את הקשיש בסביבתו המוכרת, בבית שבו חי עשרות שנים ובסביבת בני משפחתו. אולם לא תמיד הדבר אפשרי. מטפל/ת של הביטוח הלאומי לא נמצאת עם הקשיש 24 שעות ביממה אלא מספר שעות שבועיות, שנקבע בהתאם לתפקודו של הקשיש. אם מדובר במטפל/ת זר/ה שיתגוררו בבית הקשיש ויטפלו בו 24 שעות ביממה, לעיתים הבדלי התרבות והשפה יכולים להקשות על הטיפול. מה גם ששכירת שירותי סיעוד פרטיים יכולה להיות יקרה מאוד.
לכן בית אבות סיעודי נחשב לפתרון טוב עבור קשישים ובני משפחה שאין ביכולתם לממן מטפל סיעודי באופן פרטי, או כאשר אין אפשרות לסעוד את הקשיש בשעות ובימים שבהם אין מטפל/ת של הביטוח הלאומי. לעיתים ביתו של הקשיש אינו מתאים יותר לצרכיו הפיזיים (כמו למשל היעדר מעלית בבניין) וגם אז בית אבות סיעודי יהיה הפתרון הטוב ביותר.